Angin dalam badan

Salam mommies, saya nak tanya.. Ada tak yang berpengalaman angin dalam badan ? Kerap nak sendawa dan rasa pening kepala tak selesa dengan badan. Itu normal atau tak ya? Sebab first preggy dan nak pengalaman mommies yang ada untuk share apa cara yang boleh hilangkan angin dalam badan ni.. Thanks ?

20 Balas

normal..sy mse first trimester teruk jugak angin..abis sbotol minyak yuyi tu sapu..nk tdo mlm pn xselesa..siang lg la nk muntah saje sb perut msok angin je..org kata kne kerap mkn spya perut tak ksong..sy mse tu bulan puasa,mmg kedai/fast food xbukak lgsg..nk msak loya bau dpur..jd tahan je la..

sama mcm bdn sy kerap msuk angin.. sejuk sikit pon x blh..tp skrg alhamdulillah.. apa yg buat sy sedar utk kurangkan angin ni jgn biarkan perut kita kosong..atleast mkn sikit kekacang atau kurma utk hilangkan angin tu.. sbb klau angin bdn msuk trus jd mual.. itu cara sy la..

5y ago

welcome..

Bdn berangin sbb perut kosong...awl pregnant sy pun kne...xbleh nk buat ape kerap muntah xd slera mkn...tiap2 mlm mntk husband sapu mnyk kt perut ngn blkg bdn...xbleh sjuk gak sbb mudah sgt msuk angin...sy guna minyak herba asmak mujarab sbb xberape pns tp bkesan...

5y ago

Di kedai2 jamu...dlm fb market place pun ade yg jual...di shopee pun ade jual...

Cam saya lalui skrg la. Badan rasa letih je.. Padahal angin.. Nk kentut, sedawa tapi semua xlepas.. Klo ada ibu,, mintak dia urutkan dan sapu mnyak dkt tulang belikat sis..saya slalu mntak tolg mak saya buatkan..

Mlm kalau tido sis pakai stokin paling tebal. Sbb selalunya angin akan masuk di hujung kaki. Mcm sy mula2 preggy mmg angin bnyk. Try tido mlm pkai stokin alhamdulillah hilang. Sy pakai stokin pantang. Mcm dlm gmbar..

5y ago

sama..

sy dlu rebus habis seinci, bila dh didih bg suam2 pstu bubuh lemon dgn madu.. nnt asyek nk buang angin je kalau baring.. kalau mngiring kiri tk kuar angin pusing kanan.. baru lega masa tu

Normal. Banyakkan minum air suam. Minum air halia. Sebelum tidur boleh sapu minyak panas kat tapak kaki, pakai stokin

Sye pon alami bnde yg sme. Kdg rse buntu sgt sbb xslesa dgn bdan berangin mcm tu. Nnti smua bnde jdi xkne😌

Sama mcm saya..kadang2 tgh mkn pon boleh nak muntah sendawa..sgt2 x selesa bila nak tidur

Cuba minum air lemon...xpun bila dalam rumah,pakai stokin utk elakkan badan masuk angin

5y ago

Boleh jugak sis...saya pun badan senang masuk angin