Depo Injection

Salam mommies. Nak tanya, ada tak yang berpengalaman darah keluar makin banyak lepas period(day 16 onwards). Hari Selasa(3 hari lepas) dah sampai tempoh maksimum haid 15 hari. Tapi sampai hari ni darah makin banyak dr yg sebelum ni pulak, dah macam awal2 punya darah period. Ni normal ke? Atau tak serasi? Tengah bulan 10 ni appointment untuk next jab. Saya malas nak pergi jumpa doc dulu, tu yg tanya sini je 😅😅😆😆

3 Balas

sy pernah period seminggu lepas tu stop. lepas darah dah takda,sy mandi hadas besar. beberapa hari kemudian period lg. sy ke klinik jumpa Dr,dia bg tau normal. tp kalau darah tak berhenti dlm masa 2 minggu lg sy jumpa Dr. tp nasib baik seminggu ja period. masa tu 1st cucuk depo. kali kedua ni sy belum period lg. mood swing,hormon tak stabil. dah lebih sebulam tak period. normal mcm tu. tp apa² pun kena jumpa Dr. badan kita tak sama. mungkin Dr bg ubat berhentikan darah

8mo ago

ya,itu yg sebaiknya sis. kalau darah masih tak berhenti lg,mungkin depo tak sesuai dgn sis. ada kaedah lain merancang kehamilan,mungkin guna pil atau iucd. kalau implan mungkin tidak sesuai juga,sebab Dr ada bagitau sy,depo dan implan sama sebab kedua-duanya berkaitan hormon walaupun cara berbeza. sy dulu sesuai makan pil,sy berjaya jarakkan kehamilan. tp sebab bp selalu tinggi,Dr suruh try iucd. tp sy tak nak,sy pilih depo dulu. bacaan bp back to normal,dan sekarang tengah tunggu appt cucuk depo yg ke 3 next month

sy pun jd mcm tu. day 1-7 period. hari ke-8 mandi hadas then suddenly hari ke 14 or 15 mai pulak dlm 3 hari mcm tu. Tanya nurse depa kata normal ja. Kalau tak berenti baru pi check doctor

Pernah dengar kawan cakap lepas ambil depo, makin heavy period dia