Baby Dah discharged dari kk tapi still nampak kuning.

Salam mommies. Anak saya dah masuk 22 hari harini. Last check kuning kat kk, 7.6. a day before, 10.4. Sebab turun banyak, nurse kk ckp boleh discharged je. Tapi sampai harini kulit anak saya masih merah² kalau picit ada kuning. Mata pun npk lagi kuning nya cuma dah nampak makin clear dah. Anak pun makin aktif, xde lah tidur je. Cuma dia masih asek muntah tejeluak susu tu. Berak kencing banyak dah. Saya still risau sbb masih nampak kuning nya dan muntah tu. Any suggestions?

3 Balas

Prolong jaundice tu…Selagi dia aktif,kuat menyusu & buang air kerap..doctor ckp normal kalau sis fully bf.Mcm sy,ank sy skrg sbulan stgah.Dari 8.9,11.4,12.1,12.7,11.9,10.1,6.6 & last week amik darah lagi result semua normal & kuning dia masih 1.1.Cuma sis kena pantau laa.Kalau ttba dia x aktif,tido je,xde membuang air besar & kecik @ kaler kencing macam air teh…cepat bawak ke hosp

2y ago

orait sis.. sy monitor sendiri la kat rumah. Risau, 1st time haha anak 1st 2 minggu je pastu results sokmo menurun. yg ni kejap naik kejap turun mcm results anak sis tu. cuma paling tinggi penah sampai 11.4 je.. tq btw 🥰

Monitor kat rumah sis. Nurse tu discaj sbb anak sis low risk. Anak sis macam anak saya la prolonged jaundice. Nanti check sebulan dr & nurse check juga kulit baby ade kuning lagi ke dah byk improve. Memang ade setengah baby lambat turun sis. Dia turun tapi lambat, day dah banyak baru hilang. Kawan saya anak dia 2 bulan baru hilang jaundice.

2y ago

oh btw, kalau still ada kuning tu, ada kaitan ke dgn dia asek muntah @ tejeluak susu? sy mmg dah sedawa kan bfr baringkan dia. tp rajin juga tekeluar smula..

Teruskan monitor symptom anak dan tgk keadaan kuning dia. Selalu KK atau hospital discharged sbb anak dah dlm process pemulihan. Nnti nurse akan dtg check juga kat rumah kan? Nnti dorg akan tgk lg keadaan anak. 😊 Kalau rasa keadaan tak membaik, boleh bawak balik g KK.

2y ago

orait sis.. tq soo much. kalau check up sebulan nt masih ada kuning², saya terus tanya je lah.. hehe