Anak kena prolong jaundice kuning turun naik.

Anak saya dah 22 hari kuning tk turun2..last2 doktor kk ckp prolong jaundice. Dah mcm2 petua try tpi kuning still tk turun2. Menyusu banyak kali 2 ke sejam sekali, berak kencing smua pun banyak jgak. Dah check darah pun tkde apa2 masalah. Tapi kita ni risau lah kuning turun naik. Ada tk yg mcm saya?

6 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Anak saya sebelum ni pun kuning tinggi 255 sampai masuk nicu jugak. After discharge, saya bg fm dan ebm utk pastikan anak cukup minum. Kuning turun selepas 4x checkup kk. 168->144->118->79 Saya cuma bagi susu kerap je sis, x amalkan pun petua2 lain. Susu fm pula sy bagi dupro yg dicadangkan dari group ni.

Baca lagi

pemakanan ibu dlm pantang kena jaga...kdg2 boleh jd punca kuning x turun....buat smntara ni jgn mkn jamu,herba2 dulu....halia,Lada hitam...stop dulu,tgk bby dh ok baru on semula...

Paling tinggi kuning berapa? Ank sy pn salah sorg jaundice dah usia 10hri lahir awal 36w pra matang.sama la kuning naik turun.klu baca komen ni sis boleh reply.kita sharing.

2mo ago

Paling tinggi 288 sempat masuk NICU trun smpi 178..skrg masih lgi 200.turun pn sikit2.mggu ni dktor bgi tempoh smpi seminggu klu above 100.dia nk ambik darah utk tgk kesihatan bby plak.menyusu xda mslh.berak kencing smua ok.

Saya bg minum air anggur hitam dua titik, mandi dengan daun belimbing buluh 2x sehari. susu kan anak sejam @ sejam setengah sekali. takde dah kuning dia

sy anak sebulan lebih baru betul discaj kuning.. asbab sy ibu yg berdarah o+ jd anak berisiko terkena prolonged jaundice..

cuba cari herba mandian kt kedai ubat cina.