OPK test

Salam momies..dlm apps hari subur sy CD13..bila guna test ni dlm CD9 line terang..means ni positif ke? Tp sy test dlm pkol 10 mlm mcm tu..valid ke?

OPK test
6 Balas

Salam sis. Saya guna juga kaedah nie utk ikhtiar. Alhamdulillah last month saya buat pada hari ke 17 line terang sangat. Terus bagitahu husband and dia balik dari outstation ambik cuti. Utk hormon LH nie, dia akan keluar start 10am-8pm. Jadi saya akan ambik pada jam 5pm. Dinasihatkan sebelum nak ambik bacaan LH, kurangkan minum 2-3 jam sebelum supaya kandungan LH pekat dlm air kencing. Bila line dah terang, maksudnya, ovulasi akan bermula selepas 12jam. Jadi, saya akan bersama dgn suami keesokan hari selepas dpat result line terang. Hormon LH nie fungsinya merangsang terjadinya ovulasi, jadi bila LH dah tinggi, maksudnya ovum akan dilepaskan selepas 12 jam. Dan tempoh ovulasi hanyalah 24jam selepas ovum dilepaskan. Jadi lebih tepatnya, bersama dgn suami sehari selepas line opk terang. Memang sehari selepas bila ambik bacaan, line dah pudar, sbb ovum sudah dilepaskan. Syukur buat kaedah nie, bulan nie period lambat 2 hari, cek upt +ve. Now dah 5 weeks.

4y ago

Kemungkinan berhasil je. Sbb sperma yg sihat bole brtahan sehingga 5 hari dlm rahim. Klau brsama pun, xde masalah.

Negatif lagi ni ..

Dh boleh bersama dgn suami

Da ley try bd..

Tahniah sis

Conrats!