19 w 4 dy. Or 20 week? Korang puasa tak,okey x .boleh share tak dgn sy.

Salam momies..ad mcm sy x.. nk masuk around 20 week .korang puasa okey x. Sbb dlm around 20 rasa baby gerak just lembut2 ja kn. Kdg2 risau sbb kita x dpt rasa dgn jelas lg dia punya movement.. korang mcm mana. Please share 🥰.tqqqq korang

18 Balas

sy ari pertama puasa smpi pukul 1 je. sbb da mula nk pitam.. sehari sblum puasa sy ada operation kecil buang polip serviks.. lepas tu hb sy low. ari kedua try lg tp smpi pukul 1.sy minta nasihat dr . dr ckp kalau boleh hold dulu tuk puasa. takut bdn sy xtahan . dr bimbg sy pitam dan jatuh. walaupun dr ckp cmtu setiap hari sy bgn sahur tuk niat berpuasa. tp mase sahur sy akan pastikan sy mkn makanan yg berat mcm nasi minum susu.setiap pg sy bual dgn baby dlm perut ibu dia ni sahur sbb nk puasa... harap allah terima puasa even x smpi seharian..

1y ago

sy puasa je alhamdulilah baby pon ok gdm ondiet jgk ..cuma hri bsp je nurse xbagi puasa .

Hi mommy, saya 20w 5days. Alhamdulillah puasa. Minum air 8 gelas sehari waktu lepas berbuka sampai sahur. Alhamdulillah baby okay aktif sampai nk berbuka. Lmbt kan sahur, cpt kan berbuka terus amek kurma untuk tenaga cepat kasi ke baby. time puasa byk kan berehat. tido or mandi kasi segar. Cuma ada satu hari je saya xberpuasa sbb xsempat sahur, time sahur cirit birit keracunan mknan(bazar food). klu awak rasa sakit yg membahaya kan diri awak, Dan juga baby. tak digalakkan berpuasa ❤️

1y ago

ooo mcm tu faham faham, sy aritu skli je ciritnyaa alhamdulillah takde pape.. sbbkan makanan bazar juga 🥺

hr first je dpt puasa..tu pon risau sbb bby trlalu aktif..1 rmdhn genap 20mnggu..biasanya dpt rasa bby grk kdg2 je..tp first puasa hr tu aktif sgt rasa bby..risau jgk..org kata bby aktif sgt pon x elok jgk..mgkin sbb bby lapar..🥹 xmngapalh..puasa boleh gnti kmudian hr..risau sgt keadaan bby kt dlm..nie ank kdua..ank first sye gugur 20mnggu..huhuhu..hrp2 ad rzki la kali nie..aaminnn

salam mommies sy 17w 6d 3 hari pertama sy puasa penuh. ada rasa nk pitam hujung2 nk dkt puasa tp sy tahan. hari ke 3 xdpt rasa baby gerak lgsg dr pagi smp kul 10pm. trus sy g hosp utk cek. Alhamdulillah baby sihat cuma mgkin sbb ibu puasa baby pun kurg aktif. hari 4 smp hri ni sy x puasa. igt esok nak puasa semula. sy ada gdm. risau jgk. tp rasa bersalah x puasa. 🥺

sy 20w2d alhamdulillah 6hari puasa sy full ngam² ada rev dgn doc td doc ckp yg penting jgn ada msalah gula rendah,pening²,muntah² slalu nya doc x galakan org yg 1st trimester utk puasa itu yg doc sy smpaikan td dan sy amalkan stiap shur minum susu+kurma..mlm tu kita dh rendam kurma then shur blend kurma dgn air rendaman tu dgn susu tpung kita or susu kotak

Saya 20weeks. Hari pertama puasa,hari kedua puasa sampai pukul 4 je lepastu rasa baby aktif lain dari biasa. Risau dia lapar atau apa-apa jadi suami nasihatkan untuk saya berbuka.. Lepastu terus tak berani nak puasa.. Dr pesan saya kalau nak puasa dalam seminggu just puasa 1/2 hari je,hari lain jgn puasa.. Saya anak pertama,risau juga.

1y ago

Aah betul sis..baby saya kick banyak kali dari biasa..selalunya dia kick malam nak tidur je dgn petang sikit..ni waktu yg xbiasa kick tu,dia aktif pula..saya ada baca di fb juga, group kelab ibu mengandung malaysia,ada yg experience sama lepastu baby dia problem..risau pula saya lagipun dr memang dah pesan kena jarakkan hari kalau nak puasa sebab bby nak membesar takut dia stress lapar,xcukup nutrient..

21weeks, hari pertama puasa gigil jgk skjp. tp boleh tahan & baby gerak aktif. day 2 puasa sampai harini lepas sahur nasi amik oat. memang tahan. nurse kk pn ade suggest amik oat sbb knyng lama , yg penting pantau pergerakan baby make sure gerak. & kalau rasa badan xmampu buka je. 😊😊

1y ago

ha’ah susu fresh milk + dgn kurma

sy 21w..alhamdulillah puasa dan baby aktif...sy sahur mkn nasi sikit, susu+nestum kosong..lg bagus mkn oat tp sy x bleh telan...ada shari sy buka puasa tghr sbb rs pedih perut dan kurang air...awk cuba dlu, klau x bleh teruskan,berbuka je..

sy 18w 3d. hari first puasa sempat jam 10 je . doktor suruh balik buka puasa 😂. x bagi puasa . sebab darah tinggi makan ubat 3kali shari, gdm , hb low , sume sy tapau 😅. kalau rasa badan ok , boleh teruskan puasa .

Wa’alaikumusalam.. sy dah masuk 19week juga, masa hari pertama saya puasa, agak menggigil juga bila sampai tgh hari. Then puasa ke 2 sampai 4 sy x puasa. Hari ni saya cuba puasa semula.. Alhamdulillah ok.