Perut membesar

Salam momies semua.. Sekitar mggu keberapa/bulan keberapa perut kita nmpk membesar or nmpak ada perubahan? Risau jugak dah 3 bulan xnmpak perut lagi. #First_Baby

28 Balas

awk risau sbb perut tak nampak . sy risau sbb 4bulan perut buncit semacam . sampai ade makcik bawang tegur da tendang2 ke baby . macam sy ngandung dulu sblm nikah plk ckp 4bulan sebenarnya da lebih . camtu la maksud makcik tu kot 😢 sy mmg badan berisi . sebelum kawin pun da buncit . mental kena kuat time pregnant ni sbnrnya ❤️ Jaga diri semua

1y ago

orang takkan prnh puas tgk kite . so kite jela nk tknk buat tak tahu aje . asalkn kite dgn baby sihat da laa

sy 4 bulan baru nampak sikit sdgkan bdn sy kecil. tapi nanti dah masuk trimester ketiga, perut akan sentiasa membesar setiap hari sampai kita rasa penat, kaki makin membengkak, bediri lama pun x larat dan tidur pun susah sbb asyik mengah je seharian. nak bangun dari baring pun kena struggle tau bila masuk trimester ketiga. apa² pun enjoy your pregnancy puan. 🥰

jngan risau mcm saya anak first langsung x nmpak masok 7 bulan org ingt baru 4 bulan🤣 masok kandungan 9 bulan baru la nmpak perubahan Sikit besar x besar mana. tapi jnji masa checkup dengan kk tu awk kena selalu la bertanye dekat doc pemeriksaan tu sama ade size baby ikot ukuran ke tak .kalau okey jangan risau la .kalau doc cakap x okey baru la kita kena risau yea

Saya 6-8w perut nampak besar mungkin sebab bloated. Gas banyak. Nak masuk 9 weeks, perut terasa kempis dah. Hanya nampak besar sikit aje bawah pusat. Mungkin all the bloatedness dah gone. Plus saya tak boleh makan, muntah muntah. Badan start jadi kurus. So long no bleeding etc you are fine. InshaAllah.

Sy pun mcm awk msa 3bulan tu siap tnya doc ,kandungan sy okey ke knp perut sy x nmpk. Doc ckp haaa tnggu nanti 20w ye. Bila msuk 21w baru nmpk baby bump 😂 Jgn risau okey. Yg pasti bila pergi check up tu sllu la tnya doc kandungan kita mmbesar ikut minggu ke tak. Baru la kita tak risau sgt.

Hi, ikut ketinggian dan saiz badan seseorang. Saiz perut tak perlu risau melainkan doktor sendiri yang beritahu ada something abnormal on your pregnancy. As long as you and your baby sihat, Alhamdulillah. Just enjoy your pregnancy journey 🌹

2y ago

Saya pun baru perasan😅 haha no worries

Selagi doktor tak ckp anything yg abnormal ttg pregnancy sis. Then tak perlu risau kalau perut besar atau tidak. ☺️ Usually dlm 15 weeks ke atas boleh nampak baby bump kecil. Tapi ada ibu-ibu tidak nmpk lagi. Kita semua ada badan yg berbeza. Jadi sis jgn risau ya.

jgn risau n fikir pasal size perut .. sy kurus n tinggi da nk hujung 8 bln bru nmpk perut tu pun cam org mngandung 5/6 bln je.. jgn fikir sgt yg pnting awak jaga kesihatan mkn benda berkhasiat dan jgn fikir bkn bkn positif je sllu ok..take care

3 bulan besar ibu jari lg. amatlah kecil. sbb tu tak nampak lg. & ikut badan ibu juga. jgn risau, selagi takda apa bleeding/spotting, Insha’Allah semua ok. nanti 7 bulan auto beso masa tu mengah takyah ckp la😂

2y ago

Sama mcm sy.. 4 bulan perut xnmpak lg.. kadang rsau jugak kn…

Sy ni dah nak bersalin sampai skrg semua org tegur perut kecik.. tp kalau tgk gaya berjalan tu mcm teruk sgt dh rupa. Sy kurus tinggi, so perut mmg nmpk kecik la walaupun baby dkt 3kilo..