Anak kentut

Salam mom’s. Anak saya umur baru 1 bulan.. baru2 ini dia selalu buang gas(kentut) macam meneran. Awalnya saya ingat die nak bab,tapi sekali yg keluar gas bukan eek. Tapi eek die cair macm biase cuma sekarang kurang bab aja dia.. ape memang macam tu ye? Maaf ank first tak tau lagi. Terimakasih

10 Balas

Momy ada tak buat selepas mandi buat cycling kat baby? Atau urut2 perut baby ke.. Gerakkan kaki baby ats bawah ke? Sbb cara2 di atas membantu baby kentut dengan lawas, tak meneran neran. Angin dalam badan memang sakit, sedangkan kalau kita yang kena pun terasa sakitnya, ni apatah lagi baby kan. Sapu minyak telon kat perut baby sambil buat urutan ya. #TAPsupermoms

4y ago

Oo ye ke? Tak pernah buat.. insyallah lepas ni saya akan buat.. terimakasih atas sarannye..

anak saya lahir bulan 9 tahun ni. awal bulan memang baby kentut aje.. jangan risau la normal kita org tua pon kentut jugak puan.. hahaha... kalau dia banyak angin pakaikan dia minyak telon pastikan dia pakai barut elak kembung.. insyaAllah xde pape

Normal sis.. Byk pkai minyk yuhi. Ank sy pun. Skrang yg pling mujarab minyak yuhila ltak dekat perut dekat tapak kaki. Dekat pngang dia.. Barut dia elok2. Nnt dia akan kluarkn angin yang banyak.. 😅 😅 Bru dia x meragam

bby boy sya pun mcm ni msa 1bln kerap kntut dan meneran..rpa2nya bby sya kna angin psang..apa pun sllu pantau bby sis..kntut tu bgus,yg kuat mneran tu bt risau

4y ago

sapu mnyak yu yee

normal. bby sya dari lahir sampai 3 bulan setiap jam kentut2. berak selang sejam. fully bf. masuk 4 bulan dah kurang kentut n kurang berak..

Anak sy pun sama. Asyik meneran bila nk kentut, umur dah 3 bulan. Mommies yg ada pengalaman boleh share tak.

Kena tuam. Lepas tu sapu minyak telon. Angin banyak tu. Normal baby kentut selalu

baguslah ank kerap kentut perutnya tak simpan angin.klu tak kentut nti perutnya kembung.

4y ago

Iye tapi masalah die kalau nak kentut tu macam meneran.. kadang sampai menangis die nak buang angin tu..

baby memang kena kerap kentut untuk elak angin dlm badan dia.

Jgn lupa tuam. Lega perut Bby

4y ago

kat shopee pn ada jual tuam baby. sy beli bunjut siap je. kedai baby pn kdg ada jual gak.sng