Tips untuk zuriat..

Salam.. Mohon pertanyaan.. Sy pernah mengandung.. Anak pertama dah berumur 4 tahun.. Untuk next kenapa susah lekat ya.. Period sy sngat cantik.. Tiap 13hb akan datang bulan.. Xpenah lewat.. On time.. Tapi kenapi kali ni agak sukarnya.. Anyone ada tips x?

10 Balas

Sy pun mcm awas sis. anak pertama senang je lekat. bunting pelamin. lepastu anak kdua ni susah nk lekat. mcm2 kena buat baru dpt🥹 Sy pula lepas bsalin anak pertama period jdi xteratur jadi utk pmulaan sya ikhtiar utk betulkan kitaran haid. lepastu sy jumpa doc luar dan doc bagi ubat subur nama ovulet. dan sy guna opk ( yg tuk detect waktu subur tu). Minum buah zuriat. ada kat shopee. AUBZ nama singkatan nya. lepastu sy ada brurut dgn bidan kampung. sbb lepas bsalin anak pertama rahim sya terbalik ke belakang ( retroverted uterus) . ada berapa bulan lepas buat mcm tu alhamdulilah lekat anak kedua. Oh folic acid jgn skip. Skrg tgh mengandungkan anak ktiga. yg ni xda tips. dia lekat sndiri.

Samaa dgn sy. Anak first dah 4 tahun lahir 2020. Second try ectopic pregnancy tahun 2022. Lepas 7 bulan start TTC. Tak lekat2 sampai buat treatment fertility (HSG) jan 2024 terus lekat tapi gugur. Skrg ogos 2024 baru pregnant balik. Lepas period sy selalu joging sebelum start try semula n makan folic acid yg brand appeton, alhamdulillah pregnant skrg. Harapnya tak ada masalah pregnancy kali ini. Aminn.

saya utk nak dapatkan anak ke 2 12 tahun jarak dgn yg pertama, pernah 2 kali gugur. pernah buat ujian kesuburan, 2 2 ok. Ms gugur ke 2 kali mmg dh x mengharap dh, tp 5 bulan lps tu sy mengandung lg, alhamdulillah skrg nk masuk 2 tahun dh. Dugaan dr 2bulan smp 8 bulan ngam² dia keluar. InsyaAllah ade rezeki tu nanti, yg penting jaga pemakanan, kesihatan dan banyakkan berdoa.

pendapat saya makan kena healthy dan selalu workout/exercise baru kita dapat happy hormones. saya rasa saya pregnant pun sbb keadaan physical dan mental saya masatu betul2 tgh happy dan tak stress sbb sentiasa ada masa nak pegi gym/saloon makan sedap2 yg sihat

Kesuburan bkn letak pada isteri je..kne tgk life style suami jgak. Thap kshtan suami.. Klau dua² ok mngkin blum rzki lagi.

Kalau macam saya, saya akan suruh suami makan asid folik sekali. 3 bulan awal sebelum rancang nak pregnant

sy ttc 5 thn, baru cuba susu efferty & pati delima tahun ni. Alhamdulillah terus lekat. sis try la.

Suami isteri Buat ujian kesuburan

maybe belum rezeki

Try makan buah zuriat