Air gas boleh minum tak

Hi salam ibu2..sy dah 10 weeks.. betul ke klau pregnant tk boleh minum air gas? Mohon bg pndpt

12 Balas

Boleh minum tapi tak boleh berlebih. Air gas terlalu tinggi gula. Kalau ada kencing manis tu kena elak terus. Kalau ada gastric pun tak boleh nanti lagi sakit perut. Kalau tahap kesihatan semua ok, setakat beberapa teguk buat hilang mengidam tu ok je. Jangan terlalu kerap jugak dah la. Sebulan sekali camtu takpe. Saya pun dah few times minum sepanjang pregnancy ni sebab teringin takde lagi la sangkut gdm. Minum sekadarnya jee 😉

Boleh sis. Jangan minum banyak.. CNY ni jiran bagi air 100 plus tin banyak, sy minum 3,4 teguk je.. Cukup sekadar dpt rasa.. Sekali sekala takpe, sbb sy mmg jaga makan minum sy.. Sy xde gdm preggy ni cuma bila makan minum manis terlampau banyak jadi mual..

Bleh mnum dlm stengah cawan jer tpi jgn selalu.. Sy mnum untuk buang angin sebu dekat ulu hati jer.. Kalau rasa sakit sgt angin ulu hati susah nak kluar, sy mnum air gas.. Alhamdulillah lpas mnum sendawa smpai rasa pedih hidung

Berapa hari lepas sy baru minum air a&w float tu, hilang ngidam sedap je tengok. Tp sy minum dlm 3 4 sedut straw je 😬. Buat hilg rasa. Boleh minum jgn berlebih je 🥰

2y ago

sy pun minum air a&w tu mmg x boleh habis pun... laki tukang habiskan... sedap mmg sedap lps tu berangin terus bdn... pening kepala lain perut berpusing2 rasa... hahaha... sekali jela minum air gas tu... pastu tobat x minum dah...

boleh minum tp berpada2. cuma bg sy seeloknya fikirkan baby. sbb takde khasiat. sy pon kadang mengidam bende tak sihat. tp fikir kesian baby. apa yg kita makan dia pon makan .

Minum seteguk dua ok la. Apa2 pun, risiko tanggung sendiri.

2nd trimester baru sy berani ambik air gas itupun x banyak

blh minum tp klu blh elak, elak la..air gas tinggi gula..

kalau ngidam minum sikit, tpi lagi bagus pendam...hehe

Jgn la berlebihan... Gula tinggi.. Dr diri sendiri