Bersalin 27 minggu

Salam ibu2 semua..Saya dah selamat melahirkan baby pramatang 27 minggu berat 950 gram..Saya nak tanya ada sesiapa pernah mempunyai pengalaman bersalin 27 minggu?Macam mana ye keadaan anak bila makin membesar?Dan agak2 bila ye anak boleh keluar dari nursery

20 Balas

Alhmdulillah..tahniah sis...😍😍😍..mg anknya cpt mmbsr dgn sihat..aamiin... Sy pn ada pnglmn lahir bby prem 34minggu.. berat bby ms lahir 2.1kg.. duk nicu dlm 17hri...hurm biasa bby dlm nicu ni blh dischrge bile berat bdn melepasi 1.8kg ...mommies kne rajin bg bby minum susu...😉✌.. mcm sy Skrng alhmdulillah ank dh umo 5bln.. bsr mcm bby lahir ckup bln..la ni berat 6kg.. dan aktif.. cuma kita kne details jg dia... Kena sntiasa alert dgn persekitaran..xleh trdedah pd org rmai tkut kena jngkitan kuman pd paru2 n etc.. kena jg temprature bdn bby..dia xsm mcm bby lahir ckup bln..sgt2 sensitif..xleh pns sgt..xleh sjuk sgt..sbb blh bhyakn bby... Lepas bby dischrge mommies kena ada alat tuk chck bacaan temprature bdn bby... Kena slalu guna sanitizer supaya more hygiene... In shaa Allah kalau kita btl jg..ank akn sht mcm bby biasa... Tp siesly ... Sonok jg mereka sbb kita jd byk bljr ttg bby dan pmbesaran mereka..kita akn jd org yg akn study n study bout a lot of things.. mommies kena kuat smgt k... Kalau mommies kuat smgt bby pn akn kuat mcm mommies.. mg d pmudahkn segalanya..aamiin 😉✌

Tahniah selamat melahirkan. Sya ada pengalaman baby lahir prem 33 mggu, berat 2.3kg. Baby sis kecil, biasanya berat baby cecah 2kg, condition baby ok, baby dah boleh kluar dari nursery. Bila baby dah kuat susu, tumbesaran baby akan lebih cepat. Baby prem kena jaga betul², jgn bagi cium dgn org yg tak sihat especially yg selsema.. sian baby tak kuat tu... U take care ya sis... Semoga sis & baby sentiasa sihat, Amin...

Cousin saya pun bersalin premature. Due bulan 12 tp kluar awal bulan 11. Tp alhamdulillah semua okay skrg anak dia dah genap setahun sama tumbesaran dgn anak cousin sy lagi sorg. Semuanya akan okay sis inshaAllah. Cuma baby akan duk dalam wad dlu ikut kadar tumbesaran dia. Mcm cousin kene ulang alik pergi hospital jenguk baby smpai kluar wad.

5y ago

Okey sis terima kasih ye 😘

Alhamdulillah..tahniah..ank sy prem 31 mggu,1.45kg je..dlm nicu dlm 3 mggu..wad biasa dlm 2 mggu utk tggu berat dia 1.8kg..skrg dh 10thn..sihat alhamdulillah..rajin bg susu bdn dan slalu urut lembut2 kt bdn dia dgn baby oil..

tahniah..insyaallah ok..mmg kene pantau..bby pra matang lebih sensitif..senang kene jangkitan, demam.. so cr jg de mmg kene details x semua org boleh simply2 cium... tp insyaallah sllnya mereka ni mmg akan membesar bagai johan

saya juga pernah melahirkan 27 weeks. kena tunggu berat baby 1.7kg atau 1.8kg . saya dekat hospital dulu 2bulan .kena terus kuat mummy . jangn sedih2

5y ago

Okey sis ...terima kasihh😘

Sama mcm sy bersalin 27minggu... baby lama lah dlm nicu smp baby btl stabil n berat cukup bru boleh keluar

5y ago

Bergantung kepada keadaan baby

Sis nk tya. Knp bole bsalin awal yea. Bole share tanda2 x. Sy first mom skg 21 weeks

4y ago

Nur damia: risau plak sis, sbb saya pon alami perut mengeras dan kerap gak sakit punggung bila nak tukar posisi dan bngun dr tidur actually benda ni saya alami since trimestr 2 lgi... Now da trimster 3#33weeks already... Pagi ni pon da rsa sakit pinggang... Risau gak law kluar awal sbb slalu stress jga anak prtama lgi...then bt keja umah lgi..😅. Kdang2 sakit kat bwah tu gak... #moga sis kuat smangat & congrats yer to be mom💪

Alhamdulilah. Tahniah sis, semoga baby diberi kesembuhan dan cepat baik. Aamiin

Kwn sy ada lahir baby pramatang...skrg sihat walafiat...comel je mcm bby normal

5y ago

Alhamdulillah thank you sis sejuk hati ni dengar🥰