Tempoh sembelit selepas bersalin

Salam ibu² semua. Saya baru lepas bersalin and now dah hari ke 20 berpantang. Saya nak tanya berapa lama akan hadapi tempoh sembelit selepas bersalin ? Saya sekarang bergantung pada ubat cair najis untuk buang air besar 😣 #firstbaby #pleasehelp

8 Balas

Mcm sy, lama juga, hampir 2 bulan. Even da mkn sayur sawi, minum air masak byk2, dan mkn sup2, semua x menjadi. Sy bergantung sepenuhnye kpd enema. Selang 1 hari sy akan pakai enema untuk membuang. Start 2 bulan lebih tu, sy da pergi kuar sana sini, mkn makanan luar, da aktif kiranye, br boleh membuang tanpa enema. Rasa scary bila nk membuang sbb darah fresh kuar byk sgt.

sy pun tengah pantang skrg . genap seminggu baru buang air besar . fuhhh lega. dahlah kita czer 😅 semalam suruh husband beli susu dutch lady yg low fat lepas minum tu terus buang air besar

2y ago

hehe sy bersalin normal tmbh plk berjahit lg seriyau 😅 ritu prtama kali berak slps bersalin mmg sembelit jgk smpai nangis² teresak esak smpai suami tlg teman berak 🤣 dh beli ubat cair najis baru ok ckit tp tula kena mkn ubat cair najis dulu kalau nk berak😄

Sy makan phytonatal nona roguy mmg blh menghilangkan sembelit. Lepas bersalin tu sy makan then first time buang air besar lepas bersalin haritu x sembelit dh. Alhamdulillah.

2y ago

sya bli dkt shopee sis

For me, lepas sebulan baru okay sikit. Ibu boleh makan anggur hitam (fiber food) and minum air suam panas pagi2 lepas bangun. Kena bersabar ya, don't worry.

2y ago

ouh okey lama lg la ni kiranya nk tunggu normal balik 😣 tq for tips 😊

sma...dalam sebulan jga la nak baik sembelit tu,siap berdarah2 bila membuang,skrg dah normal dah..kena minum air byk.. sy dah masuk 50 hari dah..

2y ago

ni paling ngeri kan nk hadap slps bersalin 😁

sy anak kedua pun sembelit.. smpai berpeluh peluh.. last last beli ubat lawaskan or lembutkan najis tu.. bru ok.. seksaaaaa sgt..

2y ago

kan.. smpai nangis² dlm toilet 😁bnda paling ngeri nk hadap slps bersalin kan

Saya mkn limau sunkist sebiji dan sayur dlm kuantiti yg byk...insyaAllah najis ok.

Also same with me, lepas sebulan baru okay. Kuat okeh ibu!

2y ago

yeke 😣 skrg pun berak berdiri basuh berak pun berdiri seriyau sgt 😄