Gatal

Salam ibu² semua.. Nak tanya, ada tak ibu² yang berpengalaman anak gatal kat muka macam ni? Ibu² pakai ubat apa? Baby dah bawa g klinik tpi tk elok juga.. Mohon bantuan dari ibu² semua.. Terima kasih ?

Gatal
23 Balas

anak saya pun masa 1-4 months mcm tu. mula mula ruam susu biasa lama lama jadi eczema sederhana, yg tu saya refer ke doktor pakar kanak kanak. doct ada bg cream khas untuk baby. dan maknya pun kena berpantang makan kalau menyusukan anak. No susu lembu, telur, cheese, susu lembu, apa apa makanan yg tak boleh untuk eczema. memang akan cantik je kulit anak lepastu inshaAllah

Tu bkn penyakit gatal.. Itu ezema, memang gatal pd baby... Ank sy sendiri sampai melecur kulit... Dah bwk gi dokter kulit, x jd ape jgk... Sebamed pun pakai x jd.. Last cuba pakai lotion ngn mandian ezera... Alhamdulillah berkesan... Kulit baby lembap, dan dah x melecet...

Jgn pakai sabun/shampoo buat masa ni.. elakkan letak apa2 kt kulit. Kemungkinan Anak kena eczema.. pegi klinik mana sblum ni sis? Try pegi pakar kanak2 or pakar kulit (jika berkemampuan) if not, pegi KK .. GWS Baby

4y ago

Aamin.. Trima kasih sis 💕

Sme mcm bby sye. .skg 40 hari. .2 klinik da p. .tp still x puas haty nk p klinik knk2 jgk . .tp x trok mcm ny. .msih dpt kwal lg. .tp kte yg x sng dudk 😞

Jgn beli atau sapu sebarangan cream. Better jumpa pakar kulit. Dh terok sgt. Kesian baby. Kulit baby nipis tk boleh suka2 hati sapu ja ikut petua org 👌

Bby bf kah? Klu ya, tengok apa mommy makan. Mungkin ada mknn yg bikin skin bby jadi mcm tu. Pakai mandian apa? Mungkin skin bby alah pada produk mandian tu..

4y ago

Baby dah stop bf.. Sbelum ni baby pkai mandian pureen..

Ya Allah kesiannya baby. Semoga cepat sembuh❤️ jangan beli obat sapu sebarangan sis better jumpa pakar jgn tangguh2 kesian tengok baby cemtu...

Cuba tukar sabun mandi ke cetaphil moustoring n bath maybe serasi. Pakai cream aquaes pada kulit baby. So far anak saya alhamdulillah..

Alala kesiannya sis 😢 elakkan cium baby selalu sbb kdg mulut kita ada bacteria. Cuba g klinik lain pula sis.

4y ago

Baik sis.. Klu tk elok lagi ingat nk bawa g klinik pakar..

bawa pergi klinik khas untuk kulit.. kasian baby.. semoga cepat sembuh yaa 🙏🏼🙏🏼🙏🏼