keliru

Salam ibu2, saya nak tanya kalau saya tgh pregnant 13 weeks lepastu ada masalah susah nak membuang air besar , bole ke saya mkn duphalac ? Ada ape2 efek tak ? Atau hanya mkn buah dan sayur sahaja ?

keliru
12 Balas

Bnyk kn mkn sayur, buah betik, pisang dn minum air masak.. Hri tu sy jmpa dokter mntk ubat sbb sembelit.. Dokter sruh mkn mknan tu je.. Dia ckp tk bleh ajar dri awal.. Klu tk nnti usus asyik harap dgn ubat.. Ssh nnti

Sya pun susah nak buang air msa 4 bulan ..just google and sya try makan betik then 2 kali sehari membuang.byk minum air masak and mkn sayur.klu nak amik ubat tak berani melainkan pergi jumpa doktor ..

Waalaikumussalam, better banyakkan pengambilan sayur sayuran, buah buahan dan air. Utk ubat dalam gambar tu, saya pun tak pasti sama ada selamat untuk ibu mengandung atau tidak.

Saya mkn ubat ni jugak if i susah nak membuang sahaja perlu mkn, ni dapat dari doktor swasta, saya mengadu susah nak membuang then dia bgi ubat ni 😅 okay je saya mkn.

Sy pon mkn duphalac ni jgk... setahu sy doctor ckp ia selamat utk ibu mengandung..

Sy pun sembelit ketika pregnant. Sy amalkan makan prunes sunsweet. Lepas tu ok.

Ni ubat utk sembelit.. Tp klo jenis susah buang, banyakkan mkn betik, pisang,

Saya amalkan mkn sayur dan buah je sis. Saya tak berani ambil produk lain

amalkan mkn sayur bendi sis utk pembuangan lancar😊

Unless its prescribed by your doctor. 😊