Susu lactogen

Salam ibu2. Nak tanya ibu2 yg pakai susu fm lactogen utk anak. Masa mula2 bagi anak susu lactogen tu anak ibu2 terus berak ke lepas tu? Ke minum 2,3x jgk satu hari baru berak sekali? Sy baru guna susu fm lactogen utk turunkan kuning anak. Dah 3x sy bancuh. Anak xde berak pon lagi 2oz utk umur anak 1 bulan. Ke xcukup? Sy risau takut sembelit sbb xde berak lagi

2 Balas

Sama lah saya pun start lactogen sebab kuning, sampai skrg teruskan je sebab susu badan tk cukup. Masa kuning aritu baby minum 2oz setiap 1jam30minit or 2jam. Baby berak at least 2x sehari. Ada sampai 4-6x. Bila kuning dh tkde, dia berak 2-3x sehari. Kalau dia sembelit, najis dia akan berketul2 besar dan keras rasanya ya? Nnti awak monitor najis dia ya.

sy pn masa keluar wad terus bg baby minum lactogen ats suggestion dr kwn hasben utk turunkn cpt kuning. pemantauan sy so far dlm 24j baby ada berak 1-2x dah cukup kot. sb kalo nak baby berak ikt tiap kali menyusu risau pula kang melecet punggung kesian juga. . tp skrg hasben tukar ke dupro sb bila baca org ckp lactogen ni buat ceri beri juga.