Baby 3 hari tak berak susu fm

Salam ibu² mtk tlg jawap nye ada tak anak ibu dalam 1bln 3 minggu tak berak dah 3 hari,selalu meneran sampai nangis² tapi najis tetap tak keluar..bby minum susu formula lactogen..kentut ok..kenapa jadi mcm tu ye susu dah mcm² tukar tapi tetap sama susah berak..risau sy sedih pun ada...kalau pergi klinik apa yg dr buat untuk baby mudah berak..

11 Balas

Cuba tukar susu friscolac comfort newborn. warna hijau. kalau smpai 8h x berak mau jumpa doktor... sudah minum dalam 2-3 serve.... boleh sudah bantu baby buat senaman ringan mcm kayuh basikal... atau pegang kaki lutut rapat pada perut seperti org dewasa Cuba berak... bantu lap2 bahagian duburnya dengan baby wipes supaya stimulate untuk berak. sama la baby saya sebulan... Dua tiga hari lepas x dpt berak sbb susu formula. sekarang ni ok sudah..

mungkin dia sembelit tuh , anak saya pun sama macam tu .. dulu bagi lactogen juga tapi taik dia warna hijau saya tukar guna dupro sampai umur dia 1tahun9bulan tetiba sembelit taik keras saya tukar susu similac tapi sama juga sembelit rupanya kena kurangkan sukatan susu dia baru boleh berak lembut balik .. huhuu sis kena pandai cari susu yang sesuai atau tengok balik sukatana susu kalau terlebih sis kurangkan ☺️

saya baru je kena 2 minggu lepas, anak saya susu badan & minum karihome.. 8 hari tak berak.. hari ke 3 pi hospital doc kata normal, hari ke 5 pi klinik pakar dia kata ada yang sampai 12 hari tak berak pun ada & dia kata normal juga, siap ajar teknik urutan untuk lawaskan baby. maybe sebab baby nak absorb nutrient susu.. walhal kita risau kan, sebab masa hari ke 3 tu kentut anak saya dah mula bau kuat.. busuk gila 😂

2y ago

formula ada, badan pun ada katanya

sis kena bawak dia ke klinik ataupun beli ubat cairkan najis baby di farmasi . kalau pegi klinik doktor akan bagi ubat cairkan najis , bila bagi baby makan 3,4 hri inshaAllah selepas tu baby akan lancar berak utk hari2 yg seterusnya . baby sy dh mcm2 susu sy try n error tpi tetap x boleh berak , last pegi klinik masa dia 7 bulan , skrg dan 10 bulan lebih alhamdulillah dah ok lpas mkn ubat tu .

2y ago

baby bawah 6 bulan tak boleh makan ubat sis

bawak gi klinik sis . https://www.google.com/amp/s/hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/baby-tak-berak/%3famp=1 yang saya baca kalau 2 3 hari kena bawak gi klinik

nak tnya knpa ank sy mnum susu tepung dia akn muntah. .efalac. .dia susu badan sy nk try la bg susu botol tp muntah umur 2bulan sy dh cuba. .now genap 3bulan dh. .

2y ago

susu x ngam tu alergi. Cari yg dia ngam.

Check dengan doctor sis. Nanti doctor akan guide apa yang the best.

better tnya nurse normal 1 2 kali dia wajid berak kalau susu fm

kalo fm 3hr tak berak kena bwk jumpa doc. try urut i L u tu

pergi check Klinik + try cair kan susu . jgn buat pekat2