Keputihan

Salam/Hi ibu² dan bakal ibu.. ? Ada tak sesiapa tahu info pasal keputihan? Sebenarnya perlu ke keputihan, atau tak bagus ada keputihan? Sy la ada keputihan sepanjang 2bulan preggy ni. Tp biasa² je, xda bau, x bertukar warna. Tapi, bila sy baca preggy mum lain nak tahu cara hilangkan keputihan, so sy confuse. Ada tak yg boleh kongsi apa² pasal keputihan ni.. Tq in adcanve ?

6 Balas

Wslm. Hi. Sy nak share pgalaman sy keputihan. Before kawen sy memang ad keputihan jd sy anggap keputihan tu normal. Sampai lah dah kawen dan pregnant. Bila pregnancy mencecah trimester ke3, keputihan semakin teruk dan banyakkkkk sgt. Sy pakai pantiliner tebal mcm pad sbb yg nipis xmampu tampung. Every time rasa dia keluar, cepat2 tukar. Mmg terasa dia keluar mc period imagine berapa byk amaoun dia huhu. Tak boleh biar even 1-2 hours sebab jadi gatal dan nnt miss v rasa gatal n radang later on. Sy jumpa doktor gov, dia kata normal keputihan semakin byk. But saya tak percaya. Mustahil ini semua normal even though keputihan sy tidak berbau dan tidak menyebabkan keradangan (since sy jaga hygiene-tukar pantiliner every 1 hour if ad keputihan atas pantiliner). Sy diberi ubat antifungal jenis insert. Mula2 hilang. Lepas tu datang semula after one week. Then sy pantau lagi... 2,3 mggu lepas tu keputihan banyak balik mcm xde kesan. Sy beli kat farmasi antifungal tu dan benda sama berlaku. Total sy pakai ubat insert tu dlm 3x. Tp boleh amek smggu sekali. Kali ke3 tu farmasis cakap, x elok amik selalu. Sepatutnya amek sekali je dah okay. Dia suggest sy amek probiotics mcm yogurt but it doesn't help. Sy jumpa doctor gov tu lg skali since keputihan saya pun dah start nak ke arah warna hijau sikit2 walaupun xde bau and dia pun akhirnya buat pap smear test utk amek sampel keputihan. Tp kene tggu 3mggu utk result. That time sy da 30 weeks. 3 mggu lambat sgt utk sy tggu. Sy pun pergi swasta amek sampel dan jmp doktor pakar. Akhirnya doctor kata, keputihan tu booster atau catalyst dia ialah gula. So doctor suruh saya cut on sugar intake. Walaupun result gula sy rendah, 3.8, tp makanan harian kene kawal intake sugar. Sy jenis xsuka makan manis tp teh tarik sy xboleh resist. Mesti nak secawan time breakfast. Sy perasan sejak anak dara memang teh tarik mengundang keputihan bermaharajalela. Tp bila pregnant, tak amek teh tarik pun tetap keluar banyak. After sy cut down on sugar.... No teh tarik, no teh ais, no milo ais, no ice cream, no chocolate... (The only sweet things yg sy suka) Alhamdulillah sedikit demi sedikit beransur reda dan akhirnya tak keluar lagi dah keputihan tu. Langsung tak keluar sampai saya bersalin. Btw, masa doc amek sampel keputihan, doc memang cakap ada possibility utk ada GBS tapi Alhamdulillah result negative GBS and its only candida fungus. There is no such thing as normal keputihan tu. Doktor pakar tu je la sorg yg finally bg solusi pada sy utk atasi keputihan. And lepas bersalin, tukang urut sy pun ajar mcm mana nak hilangkan keputihan melalui rendaman faraj, meruang (bila perlu) dan jaga pemakanan. Keputihan is not normal.

4y ago

Boleh sesekali nak merasa makan manis dlm kuantiti sikit. Tp sy pernah jamuan tu ada coktail pulakkk. Sedapnya 3 mangkuk tambah hahha. Aiyooo. Balik tu topup air masak banyak banyak. Nak cairkan gula kononnya. And alhamdulillah keputihan xkeluar byk jgk haha. Legaaa.

Keputihan tak normal . Kena tengok betul betul masa cecair tu keluar warna asal dia jernih ke putih . Kalau jernih dia akan bertukar putih juga bila teroksida . Kalau memang asal keluar putih , tak normal . Keputihan tu jadi sebab ada kuman pada vagina . Selalu nurse akan tanya awak ada keputihan ke tak , saya pun tak tahu level macam mana baru bahaya . Yang saya tahu selalunya dorang akan buat ujian untuk tahu kuman apa yang ada . Bila dah tahu baru dorang akan bagi ubat yang macam mana untuk stop kan keputihan . Kalau kuman GBS bahaya , boleh kena kat baby , kalau teruk sangat boleh kena bersalin czer sebab kalau bersalin normal nanti baby lalu kat tempat ada kuman tu boleh kena baby . Lepas baby lahir boleh ada masalah jangkitan atau apa apa

Wassalam sis . saya dri zaman skola menengah memg slalu ada keputihan tp masa pregnant niy lagi truk sebb dia kelua slalu n banyak dlam sehri . haritu kena amek sample kt hosp & ad jgkitan kuman doc kata . tp sy punya keputihan memg tk tentu , kejap kaler putih & tk gatal . kjap kaler hijo kdang gatal , kdang tk . so , doc bg antibiotik & suh pkai pantyliner , tuka pkaian dlam & jika dah brsama dgn suami , bsuh bersih2 .

Sy pn ad keputihan...ckp kt nurse..nurse Kate normal klu xde bau dgn gatal sume tu...tp kite X selesa..nurse cadang mnum air masak byk2 dgn pkai pantiliners sbb stiap kali kencing sy kne tukar sluar dlm...ubt klu bau, gatal2 atau kptihan tu tukar wrna je...haishh...ank2 y lain xpnah kne cmni..Kali ni plk blh ad kptihan... stress bile fkr kn...

4y ago

Sy mlm xde kluar...Siang je die kluar..nk buat kje pn rse X selesa...😅

Keputihan normal bila x ada bau.x gatal.colour putih/cecair putih..x banyak.... Kadang dtg sehari @ x lebih 4hari X normal bau.gatalcolour putih pekat.likat..banyak. berterusan keluar smpi rasa x selesa.... Boleh request dgn nurse if x sure keputihan tu teruk or x...

4y ago

Tq mummy ats info 😊