ibu sakit eczema

salam ibu2. ad tk ibu yg naik eczema kt kawasan areola and nipple? kndungan dh 8bln, luka berair tak kering2 lgi. bau busuk kdg seakan nanah.. bila sy letak kapas kt situ, bila kering jd kuning2 spt nanah.. sdih la, dh l tk lama lg nk bersalin. mcm mana nk mnyusu😭 sy dh try nipple cream tk mjadii pun. ad sugestion tak ibu2? tlg sy, dh la 1st mom jd mcm ni😭😭😭😭

3 Balas

saya 🥲🥲 sy dah bertahun2 follow up pakar. tp sama je. doktor bg krim steroid. tp steroid tu legakan sekejap je. pastu jd makin teruk. ya allah. sy punya la susah hati. ada juga org yg sama situasi mcm sy. sy pun dah masuk 8 bulan pregnant. dari mula tau pregnant sy da susah hati mcm mana nak susukan anak. sbb sy plan nak fully breastfeed. tp kalau ada rezeki la. hmm

1y ago

ohh.. sy pun nmpk mkin pulih dh ni. gatal2 still ad mmg tahan diri tkmau garuu dh. nipple shield sy pun ad spare jugak.. so skrg sis sapu apa kt situ? sy dh refer doc, ubt2 depa bg tak jalan utk sy.. rasanya hormon pregnant sma nii.

Eczema memang can be a struggle… for someone yang experience the same thing, mama kena sentiasa moisturize. And elakkan daripada selalu garu. Try to air it out jangan pakai baju kain yang boleh irritate skin.

1y ago

ya sy duk kt umh mmg tk pkai bra. bju pun selak ja biar terdedah breast ni. tk kering2. berair ja.. sy buntu sgt dah.. due mkin dekat😭😭

Sy kena gatal teruk satu badan. siap nangis sbb RS macam day nk kena stroke bila stress menggaruk. lastnya Sy g klinik. doc by injection. sehat alhamdulillah

1y ago

injection boleh ya msa preggyy. sy takutt nk pi inject, takut jd apa2 kt baby