BERAS MANA OK?

Salam ibu, Quick question. Beras kita makan atau beras sumo ok untk baby kita nak masuk 6 bulan? Ibu² prefer yg mana?

16 Balas

Wassalam.. mcm sy prefer beras sumo. Sy try dua2 tp anak more pd beras sumo. Berat dia naik elok tiap kali checkup. Makan nasi kosong mcm tu pun dia berselera. Mkn nasi walaupun tgh demam atau sakit. Tp beras sumo ni kami pun suka makan, sedap. Haha.. berak kencing anak pun ok

Saya pernah bagi anak beras basmathi & sumo. Anak macam lagi suka basmathi tapi saya teruskan dgn sumo sebab tgh focus naikkan berat dia. Anak saya underweight. Rasanya kalau anak takde masalah, better bagi je beras yg makan kat rumah. Saya dan suami makan beras basmathi.

Mse ank sy yg pertama saya ksi mkn beras sumo berat badan naik cntik je .. beras to saya beku kn buat mcm kiub bahan ii yg di beland sy buat kuib sbb nty cpt je msk .. smpai umur 1 tahun sy dh ksi beras biasa mcm dkt uma punya .. skg umur 3 tahun 5 bulan berat dh 21.5kg

Both also can depends mommy nak mcm mana. Kalau i mmg beli beras khas for baby pakai je senang. I bagi beras wangi brand jasmine murah je 1kg rm8 & pearl white rice beli kat kedai baby. Both beras ni baby mmg suka makan pun berselera.

Kalau pakar diet pemakanan kanak kanak pesan, boleh je bagi beras yang kita guna kat rumah. Later kalau kita asingkan beras, takkan anak nak makan beras lain sampai besar sebab dah terbiasa. Apa pun, atas preference masing-masing.

Both can, asalkan anak nak makan & berat naik cantik seiring bmi. Mcm saya working mom mmg tak dan la nk asing2kan beras. So mana yg mudah je, asalkan saya pun tak terkejar2 masa. Hidup pun tak stress

xkisah yg mn2 pun blh, sbb dua2 is carbohydrates..just control the portions intake :)

Both ok tp sy dulu beras biasa je . Alhamdulillah berat naik cantik je tiap bulan

Boleh ja sis..tp saya bg sumo..ank pnya psal..mmg lalu dorg mkn

Baby masuk 6bulan bg sumo pun ok. Tp blend halus ya