makanan 6 bulan

hai mumy semua. anak sy bru nak masuk 6 bulan. nk mulakan dengan apa ya? ada org cakap memula ni blh je bagi nestum dicampur puri buah. sy confuse. beras pula betul ke beras sumo je yg bagus? kalau beras biasa tk ok ke? rata2 nampak semua guna beras sumo. kalau beras biasa boleh ke kita freeze kan juga? #SeriusTanya #bantujawab #bantusharing #ingintahu #firstmom #Sharing_dong_Bund

11 Balas

pendapat saya, real food. banyak real food kita boleh kenalkan. permulaan biasanya bubur nasi. beras biasa pun boleh dan yes, boleh freeze jugak. apa apa pemakanan memang kena try & error untuk tengok keserasian dengan anak. kalau tak sesuai, baru boleh cuba yang lain. kalau awak ada facebook, join group Happy Baby Foods Malaysia (HBFM), banyak info dan menu yg bersesuaian ikut umur anak. boleh baca posting ni: https://www.facebook.com/share/p/3pu1fn7fbe2SsD2c/?mibextid=xfxF2i

I yg dh anak dua pun tak tau kenapa kena bagi beras sumo. Ada apa dgn beras sumo 😅 anyways beras apa pun boleh sis. Beras yg awak makan. Jgn biasakan bagi benda yg awk tak selalu makan pula. Nanti dh besar dia nak makan sekian2 je sbb dah biasa awk bagi yg tu je ada yg salah anggap kata anak picky eater.

4mo ago

salmon tu anak memula start makan je sekali bg , la x kuasa nak beli sbb dia sendiri taknak , kalau ikan kembung tu laju je mkn , jd makan je ikut selera sedia ada 😁😁😁

Beras sis frozen kan. Letak dlm kiub ais tu, nk masak nanti amek 1 atau 2 kiub. Cepat msk, x lama masa kat dapur. Ank sis sebaya dgn anak sy. Hari ke 3. Saya cmpur dgn sayur. Hari ke 6 saya dah cmpur dgn protien. Sy ikut je dlm buku checkup ank. Baby so far berak okay.

sye bg anak2 makan beras biasa je. elakkan bg nestum sis. sesekali blh la untk rasa2 je. banyakkan bg real food. beras biasa boleh je nk bekukan tp makesure basuh bersih2 dlu. sama jgk dgn any protien yg nk dbekukan.

bagi bubur nasi kosong dari bagi nestum..memanglah mudah tapi takde khasiat..basuh beras bersih² pastu simpan dalam bekas icetube berendam air simpan freezer,nak guna campak je 2 ketul senang hancur

sy bg mkn bubur nasi, mcm kwn2 y buat siap2 kiubkan, senang n mudah masak, n hancur sesuai utk 6m baby.ank sy mkn beras wangi,klu veras sumo xmau dia.. Alhamdulillah naik berat elok..

Ramai pakai beras sumo tu sbb cepat jadi bubur berbanding beras biasa ….. and nak bagi berat bby naik … pakai beras biasa pon boleh jugak .. berat pon naik je …..

bg real food beras pun guna je beras biasa sis x perlu guna beras sumo pun , kalau starting bg nestum benda manis mmg bby komfem reject makanan lain.

bagi bubur sis, jgn kenalkan dgn nestum tuh dulu sbb takut dia tamau makan yg lain. biar dia rasa real food.

mula2 bg bubur nasi blend dlu.. beras pape pun bley.. next bru buat puree sayur or buah plak..