32w baby kena kejut baru aktif

Hai . Saya sekarang 32w+ , mmg baby kurang aktif ya sekarang ? Siang2 . Kena kejut baru dia mula aktif . Gerakan sentiasa cukup 10 , tapi dah tak seaktif dulu . Kena kejut atau upah makanan manis baru dia baru nak aktif . Malam2 alhamdulillah masih aktif macam biasa

9 Balas

siang mak bnyak gerak, baby sedap tido sbb bergoyang. sama mcm dia da lahir nnt. nak tido je kene dodoi, buai, enjut. bila letak atas katil, nangis. sbb da biasa mcm tu dlm perut. mmg kalau nak kira kick, tiap stgh jama kene duduk rehat, baru boleh kira. kalau nk tggu dia aktif sndiri, xbertanda la buku 😅 mcm anak 1st saya lahir kurang gerak masa 37w, saya g hosp sbb da rehat duduk, minum air sejuk, goncang perut pon x gerak. lepas magrib baru g hosp sbb baru 6kick

2y ago

Hahaa betul sis. Sama cam saya . Tapi alhamdulillah dah lahir dh baby boy.

pertama , sebab ruang dia makin sempit .. kedua , sebab kuat tidur .. masa pregnant anak sulung saya macam tulah malas nak bergerak kena kejutkan goyang2 baru dia rajin gerak rupanya misi cakap kuat tidur 😌 .. 2nd ni pun sama tapi dah time kita nak tidur dia punya aktif tu takleh bawa bincang 😪

2y ago

tulah , risau takut berat badan naik je ..

baby sy pun mcm ni kdang nk kejut kn dia dulu bru gerak bila wktu pgi.. tpi wktu ptg hgga malam aktif sgt.. klau nk tdo mengiring tu pling kuat la dia tendang tendang 😅😅

2y ago

Betul . Kalau mengiring ja , naik turun kulit pinggang dia tolak . Saya tanya dia baby ni suka ke tak sebenarnya mama mengiring ni ? Konfius la mama . 🤣

selagi kiraan awak cukup 10x dlm masa 12j should be okay. kalau dlm masa 12j xcukup tu baru awak kena terus g hospital okay. jgn tunggu.

kalau baby tak bgerak lebih sejam, puan kejutkanlah dia.. tapi kalau masih tak bergerak, better bawa terus ke hospital..

sbb ruang dah sempit. baby pun kuat tidur waktu ni. asalkan cukup 10x dah tak payah risau. ingat balik apa nurse/doktor pesan.

sbb ruang dah sempit dan baby dah masuk laluan pon boleh menyebabkan baby kurang gerak

tak payah risau dear...janji awak kejut dia aktif tak bimbang dah

samalah