Ada tips tak?

Semalam saya baru start buat kiraan kick baby.. So semalam tak cukup sepuluh sebab ada orang kata kick yang paling kuat. Saya baru 29 minggu, jadi agak confused kick dia yang macam mana.. Tapi kalau ikut kan semalam rasa je dia kick. Last malam tadi dia kick pukul 0951pm.. Mungkin kick dia tak berapa kuat lagi kot. And macam mana nak kejut kan dia ea? Saya dah makan ice cream tadi, minum air sejuk macam takada respon. Pagi tadi dia ada kick around 9am dan 0930am...so mummy mummy ada tips lain tak, Nak kejut kan baby dalam perut nie? Kakak saya kata setiap satu jam kene kejut kan dia. So macam mana ea? #firstmom #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

8 Balas

Awak cuba baring lepastu tekan tekan lembut perut awak, mesti lepastu baby gerak. Ataupun masa baring goyangkan kaki sikit macam wiper kereta tu kiri kanan hehe lepastu dia akan gerak. Saya masa mula buat kiraan pun puas nak kejut dia bangun, tapi lama lama dahh faham macam mana nak buat. Cucuk sikit bahagian tepi tepi pusat tuu kan mesti dia akan respond. Plus awak boleh selawat atau zikir sambil usap perut, sekarang dahh hujung hujung nii saya buat macamtu dia bangun dan gerak. Seakan faham yang umi dia tengah selawat tengah zikir. Banyakkan borak dengan dia tau, borak je seolah dia dah ada depan mata awak. Saya sambil masak borak, sambil mandi borak dengan dia lepas solat borak sebelum tidur haha dia respond tau. Anggap je dia dah ada depan mata hehe goodluck mommies & takecare 🫶🏻

Nurse saya ajar as long as every 1 hour perut ada movement kira satu kali. So within 1 hour tu tak Kira movement berapa kali pun Kira 1 count. Small movement macam little bubbles pun Kira movement, tak semestinya baby perlu kick kuat.

nurse sye ajar asalkn rse kne tendang bley je kira.. gap kn dlm 30-45min.. sbb kdg2 baby kick jarak mse dkt2 sye kira sbgi 1 gerakan je.. slalu klu baby lme x tendg, sye tekan2 sikit perut nant dye tendang blek..

6mo ago

Hehe betul2

Kalau sy, janji dia gerak sy kira. Sbb baby sy tendang manja2 je selalu.. bila nk bersalin baru bergegor perut..Setiap 30minit 1kick.. kalau lama sgt dia xtendang, awk blh try tekan2 perut kuat sikit sambil baring terlentang..atau goyang2 perut..

trimester 3 ni biasa sy akan dengar muzik zikir atau muzik untuk ibu mengandung InshaAllah baby dlm kandungan aktif bererti baby suka dengar muzik

setiap kali nk solat kejut baby. insya allah klau kita terlupa kejut dia akn terjaga sendiri sbb dh biasa 5 waktu kita kejut

Sy biasa jd mcm tu.... Dokter suruh goyang2 perut nanti dia jaga.... Sy buat mcm tu jugak.... Sebb makan manis Dan sejuk xdak response lgsg

kalau saya, pegang perut lama2/usap perut. kadang tepuk perut manja2 baby akan respon