SAKIT GIGII

Salam ibu ibu . Kalau tengah pregnant memang kerap ke sakit gigi ? Macamana nak buat yee kalau sakit gigi . Saya sakit sampai nangis nangis nak buat ape pun tak boleh . Ada yg cakap kalau nak buat gigi kena tunggu 2nd trimester . Baby sy baru 9 week . Ada sape2 pernah alami ape yg saya rasa ? Mohon cadangan dan bantuan utk redakan sakit gigi . Gigi saya yg sakit tu kat tampalan lama , tapi gigi tu takde lubang pun ??

14 Balas

Mcm sya lah sis .. Mngndng yg no 2 .. Saket gigi yg amat .. Last2 kndngn 4 buln g chek .. Dy ckp ad lubg siket .. So tampal lah .. N dlm 7 bulan mcm 2 lahh .. Dy dh pech blek .. Dy buat sket balek .. Smpii 9 bulan menahan sket .. Dugaan nye waktu tu .. N last mnum air gram .. Ok lh hilng .. N time pantng pn dy jdii blek .. Tp xlma .. Tros hilng smpii skg ..

Sy pun mcmtu juga dulu. Masa tu sy tengah mengandung 9 week. Dokter cakap boleh pi jumpa dokter gigi kalau dah 18 week. Tp mase tu dokter bagi ubat, alhamdulillah ok je. Kena jaga makan sis. Jgn sampai kalsium kurang. Sbb boleh sebabkan gigi sakit. Sakit gigi ni memang x blh bincang. Huhuhu

Pregnant Skrg sy terkena syukur baru msk 2nd tri dpt la cabut..kalau ada yg x blh cabut tu kena letak ais..itu jer plg mujarab😬garam tu sementara jer lepas tu kena serang blk🙋🏻‍♀️

Yaa.. Saya skrg tengah alami sakit gigi atas bawah berlubang..memang x tahan sakit...setiap malam x leh tido..kumur2 air garam pastu selit bunga cengkih baru boleh tido.

Pernah kena. Memang tak boleh buat apa pon. Pergi klinik gigi pon kne marah sebab dia cakap sepatutnya sebelum bersedia mengandung, benda penting kena buat check gigi. Huhu

lbh baik g cek kt klinik gigi..sbb ms trimester 2 je yg bole nk rawat gigi..kalau msuk trimester 3 xbole dh..mcm sy skrg..nk buat rawatan xbole kena tggu lps bersalin..

Sy pernh sakit ggi.. G klinik pergigian swasta doc buat rawatan akar dia kta blh klau dh trimester kedua.. Trimester prtma je x blh..

Saya berkumur dgn air kumur oradex, alhamdulillah sakit beransur kurang n hilang...beli kat farmasi

Makan kalsium. Bile kalsium x cukup die akan tarik dari kalsium gigi

Aritu sy skali je sakit gigi, hari2 kumur pakai air garam inshaAllah pelan2 dia hilang