Sakit gigi

Hi mummies, ada tak yg pernah mengalami sakit gigi sepanjang mengandung? Apa yg mummies buat untuk kurangkan rasa sakit gigi tu? Sakit gigi sampai bengkak mulut, g farmasi bagi panadol je. Plan asal mmg nak g cek gigi selepas raya tp skrg tgh sakit gigi, terpaksa tunggu dulu sampai sakit ni hilang. #SeriusTanya #ingintahu #bantujawab

10 Balas

sy pernah alami sakit gigi masa mengandung anak ke 2,ya ampun punyalah sakit sangat2,tidak tahan dah pergi klinik gigi doktor tidak sarankan cabut gigi,masa tu gigi gerham tiberr pula berlubang,doktor tolong tampalkan,rasa ubat tampalan tu mcam seakan bunga cengkih,lepas dah tampal esok rasa ok dah..maybe klau gigi sis berlubang datang saja ke klinik pergigian doktor gigi bole tampalkan,tapi klau tak berlubang sakit sampai akar gigi,dri pengalaman sy doktor bagitau,ibu pregnant tidak di benarkan cabut gigi ketika pregnant ada risiko kata doktor..

sy sakit gigi jgk sblum ni mlm sampai xboleh tido sy telan panadol & kumur dgn listerine je untuk bagi okay sikit , bila pikir sakit xleh tahan mlm tu jgk sy set temujanji kt klinik gigi untuk pegi esknya . Nasib time buat tu gigi tengah okay klau tengah sakit xleh nk buat apa jgk kena mkn ubat dia smpai reda sakit je baru bleh proses nk cabut ke nk simen 🤭

saya mcm sis juga doktor cuci dan tampal ja.. tempat yg sakit sangat tu sbb gusi dah bgkak katanya lpas bersalin baru ok.. xblh boleh buat apa.. sbb lain yg sakit lain yg kena tampal😅

bengkak tu sebab ada radang, possibly ada infection juga. kumur air garam. and cuba minum chamomile tea, kemam sikit2 bagi kena area yg bengkak tu. chamomile anti-radang.

tips dri makcik sy..kalau gigi berlubang then sakit..cuba hiris or hancurkan bunga lawang pastu sumbat dlm gg tu...blh hilangkn slrsa denyut2 sakit tu

Saya baru je lepas cabut gigi.. skrg nak masuk 22 minggu… itu pun seblm sy cabut sy tanya dr kat kk dahulu… sbb sy xblh nak tahan rsa sakit tu…

dr t2 sampai masuk t3 sakit gigi on off.. saya elakkan makan bende keras ii dan liat ja.. mcm dgg.. Alhamdulillah membantu lah sikit 🤭

saya tampal koyok dkt pipi area phtu cuba kumur dgn air grm suam ii tu je sbb mngndung xblh amik smbrng ubat..

Trimester berapa? Pergi dentist sis. Any surgery/ tampla/cabut kena buat before masuk 3rd trimester

sy dulu cm tu..ingt sakit gg..rupanya sinus..doktor bg antibiotik..trus ok..🤭🤭