PIL ATAU SUNTIK

Salam and hye mummy, Saya disini nak tanya pendapat pd mummy yg ada pengalaman ambil perancang. Mana lebih elok dan berkesan....pil atau suntik? Jika pil, pil apa ya? TQ for share pendapat.

15 Balas

Saya lepas bersalin dulu, amek perancang inject depo setiap 3bulan sampai la anak saya 1thn 5bulan, terdetik hati ni nak scan kat klinik swasta. Check punya check saya didapati ad fibroid sebesar 2cm. Doc bagitau kesan dari injection tu. Masa inject tu pon period suka² hati dia nak datang waktu bila. Stop inject, then period datang keluar darah berketul, banyak sangat. Ikut body jugak, ada yang sesuai, bagus la. Tapi macam saya tak sesuai

5y ago

Tulah tu. Ni saya pon risau lepas bersalin ni nak rancang macam mana. Rancang sendiri memang tak la. Risau terlajak.

Pengalaman saya anak first suntik period mai 17 hari,tukar makan pil period teratur..masa anak kedua pulak try amik suntikan sbb tahan 2 bulan tak payah pikir makan pil ikut time,tp tak tahan sakit,amik pil semula hehe

Depends pada individu sendiri.. kalau boleh bekerjasama dengan husband better rancang sendiri daripada suntik or makan pil..sy rancang sendiri 3 tahun baru nak tambah baby, Alhamdulillah sekarang mengandung 29 week

5y ago

Sis rancang sndiri tu mcm mna? Buang luar or condom ea? Atau tk bersama

I choose injection. So far okay. Sakit dia pelik sikit, bila lepas suntik tu sehari dah hilang, then 2 weeks after dia sakit balik tempat suntik tu. Berat tak naik, makin turun 😅

walaikumsalam sis. pil x elok tuk buah pinggang & suntik efek sakit bukan sakit masa d jarum tp sakit yg lepas kena jarum mcm adik sy mesti ambik mc tiap kali ambik suntikn prancang.

Sya dlu ambil suntikan,x sesuai period sikit2 je lps tu selera makan ya allah kuat sgt...bdn naik bg d pam2...lps tu bila cucuk pinggang rasa sakit je...

Lepas bersalin anak ke5 baru try pil perancang..sbb bf so blh amik noriday je yg nurse advise. So far alhamdulillah..😄

Pil boleh minta advise dgn nurse. Tapi kalau suntik kacau hormon. Boleh jadi period berterusan atau x period langsung.

5y ago

Tula...tenga pkir ni samada nak ambil pil atau suntik...

Kalo nk try pil.. recommended pil jasmine..period ok,cantikn kulit dan x naik kn berat badan

5y ago

Nak ambi kt mna pil tu ya

Klu xambil perancang pun bole gak kah? Bab sy dgn suami pun mmg pjj..jdi rasanya xda masalah kn?

5y ago

O..ya ka..tengo lar mcm mna nti