KUNING JAUDIS

salam hormat...nk tanya sikit mama2 disini ada petua yang mudah ke untuk turunkan kuning ( Jaudis ) pada baby yg baru lahir... genap 4 hari baby saya baru dilahirkan tapi kuning agak tinggi juga bagi saya **210... nk mcm mna ye untuk kurangkan kuning baby saya nie ..

23 Balas

Hi puan, saya pun dua dua anak memang kena kuning disebabkan saya berdarah O. yg sulung saya berjaya turunkan dengan bf..janji dia kerap berak kencing dan menyusu itu yg paling penting. yg kedua tahun ni, 2x warded masuk hospital.. sy continuously bagi bf juga..tapi setiap kali balik dari hosp dia tinggi balik. sebab sy dan baby xsama darah, baby darah B ikut bapa. bila nampak susu sy macam xberjaya turunkan kuning, sy campur dengan susu formula-S26.. pastu sy xbedung dia, baju masa tidur siang pun nipis, malam sy bagi dia kipas sejuk..supaya x terhidrasi. syukur lah kuning dah berjaya turun. sy xikut sangat petua sebab tau sangat memang darah O kena jaundis tu tinggi

2y ago

boleh kata saya akan cuba gunapakai ape yg dikongsikn di halaman nie..agak risau sebab kuning baby dg cecah smpai 239 skrg..rungsing sya dibuatnya..tapi saya kena sebab baby memang perlukan saya untuk sembuh,,trima kasih kepada semua mama disini..saya amatlah hargai

baby saya haritu masa lahir kuning 96 ja besok tu pi klinik check tngok kuning dekat 225 terus refer pi hospital duk shari kat hosp turun besok balik pastu pi check pulak naik 289 kena pi hosp lagi . dua hari duk hosp pulak . mcm2 petua dah pakai ibu mkan sekuang cina la mandi ayaq cap badak laa mandi ayaq tu ayaq ni tak trun jgak . saya try produk tasneem jaudis alhamdulilah baby cepat berak dan kuning habis . susu bf jangan skip 2jam sekali kena gerak baby bagi dia minum susu . alhamdulilah kuning trun ..

awal pagi td nurse cakap kemungkinan saya suka minum milo .. itu satu punca kuning baby jadi lebih tinggi ... okey saya dh cuba elakkan minum milo tapi nk tahu mingkin mama2 disini ada cara lain selain bg susu badan...itu semestinya rutin saya lakukan setiap 2jam..sebab ahad nie saya nk kena check-up lg kuning dia..dan harap sngt ada petua yg mujarab dari2 mama2 disini yg boleh share dgn saya.. sya hargai sngt jasa baik mama2 jika ada petua yg membantu :)

2y ago

breastfeeding 2 jam sekali + susu formula. ni memang rutin kat wad masa baby saya kena tahan sebab kuning tinggi sampai 300 lebih. tujuannya nak bagi baby berak & kencing sebab tu ja cara kuning cepat turun. baby tidur pun kejutkan bila tiba time menyusu. jangan ikut baby tidur sebab time kuning baby memang banyak tidur ja. ikhtiar lain saya ada juga minum susu kambing then breastfeeding baby. kat rumah mandikan air ramasan daun kucai. tiap kali mandi pagi petang sepanjang 2 minggu juga la rasanya. saya pun sekadar cuba ja hari tu & alhamdulillah membantu la juga.

saya semua ank perlong jaundice tpi utk turunkn bacaan yg tinggi jdi stabil dan boleh balik hospital saya mkn anggur hitam dan titiskn sedikit pd bby Alhamdulillah dari bacaan hampir kne tukar darah esoknya turun dan makin turun, Lps kluar dri hospital saya terus dptkn ubt utk bby jaundice dan alhamdulillah memang berkesan pada ank2 saya. Ibu memang kne elakkn pengambilan jamu2 dan makanan2 berempah,kne bnyk minum air dan sayur kaya mineral utk bnykkn susu

Saya pon darah O. Hari tu lepas bersalin kat hospital baby ada kuning, bacaan dalam 132 and kene tahan sehari. Lepastu next day dia turun sikit then boleh balik tapi still kene follow up dekat kkia. Masa dekat kkia kuning naik 172 then saya bagi dia BF Susu formula kambing Karihome tu. Alhamdulilah saya follow up 3 kali sahaja dekat kkia sebab kuning da turun ke 93.

hye dear. for me you just keep on bf your baby. kalau rasa tak cukup boleh campurkan dgn formula milk. tetap bagi baby minum susu walaupun dia liat nak bangun. theres no other way melainkan dengan susu je. even anak kena tahan utk phototherapy sekali pun in nursery they will keep feed the baby sbb bila duduk bawah lampu baby akan kerap lapar.

2y ago

Setuju dengan Puan Saydatul Nadiah. Anak saya prolonged jaundice 2 bulan. Saya cuma exclusive BF.

Bg baby mandi air biasa x leh air suam, pas mandi jgn sapu apa2 minyak pada bdn baby, itu yg buat kuning tinggi sbb panas, just bg pakai pempes, stokin, barut & bedung longgar2 je pada baby, insyaallah kuning kurang..baby baru lahir xleh panas2 itu yg menyebabkan kuning, kalo g cek kuning kt KK jgn bg pakai baju, just bedung je 😁😁

2y ago

serius ke nie sisi..insyallah saya akan gunapakai ape yg sis ajarkan pada saya nie ye..trima kasih bnyk2 ye sis :)

Hai sis, teruskan bagi susu ibu kpd baby...biar baby berak kencing selalu. Kalau susu ibu tak cukup boleh campur dengan susu formula...susukan baby setiap 2jam.. ini sy amalkan untuk baby sy yg lahir pada bulan Ogos lalu, dia pun tinggi kuning 201...kena admit wad letak bawah lampu biru. Moga baby sis cepat sembuh dari kuning ya.

2y ago

kuning baby sekarang dh cecah sampai 239..agak tggi bg saya...penurunan agak kaku bagi sya sebab nie first baby sya yg kuningnya memang tinggi..sebelom nie baby sya terus diowg letak bawah uv ligth so kuning memang xde lepas sya discharge balik umah..kali nie je lain sikit sebb xde letak pun baby bawah uv light tu..insyallah boleh turun dgn berkat dan iktiar dari mama disini mudahan kuning baby saya boleh turun,insyallah..amin

Bf baby every 2 hours dear. Kena berkorban sikit. Klau baby tidur paksa kejutkan dia. Baby i kuning tak teruk sgt, from 8.4, 6.4 latest reading 4.8. I tak minum susu kambing. Cuma lepas tau reading 6.4 tu i ikhtiar mandi air rendaman kucai. After 1 week check kuning dh turun reading 4.8

adk bungsu saya dlu kuning tinggi.. berkali2.. msok kluar ward.. arwah nenk saya bgi adk air kundur.. utk sejukkn bdan baby.. alhamdullillah.. kuning turun cpt.. just kongsi tip org2 tua.. saya x tau la baby yg lain mcm mne.. lain baby bdan nye . 😊 sekadar kongsi

2y ago

xmengapa mama...kongsikan saja pada saya..sedikit sebnyak boleh saya tahu pengalaman dan gunapakai pengalaman dari mama2 disini...saya amat hargai ye mama..kuning anak xmo turun..sekarang check 239..amat menakutkan saya jugak kalau bterusan tggi mcm nie