KUNING JAUDIS

salam hormat...nk tanya sikit mama2 disini ada petua yang mudah ke untuk turunkan kuning ( Jaudis ) pada baby yg baru lahir... genap 4 hari baby saya baru dilahirkan tapi kuning agak tinggi juga bagi saya **210... nk mcm mna ye untuk kurangkan kuning baby saya nie ..

23 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kalau sy bg ank mandi bunga raya.. cepat ja trun kuning dia.. bg rebus bunga raya tu dlm 3 kuntum mcm tu.. lps tu letak air suam buat la mandi anak.. bunga nya lulur ja kat bdn baby.. mang licin2 tp dia sejukkn badan baby.. kata org klu budan kuning bdn dia suam2 tu.

Jom ikhtiar dengan Susu Kambing Rrayyan, sesuai dari bayi baru lahir utk bantu turunkan bacaan kuning/jaundice bayi, pulih sembelit, naikkan berat bdn ke tahap ideal. Boleh tekan link utk info lebih lanjut 👇 http://www.wasap.my/60167360645/RRayyan

Baca lagi
Post reply image

Pengalaman sy. Baby bf kuning makin tinggi. So wife stop jap bf juz pam keluar n simpan dlm freezer dulu. Sy suruh wife bg susu enfalac a+ alhamdulillah x sampai 2 bulan baby hilang abis kuning dia. Lepas pada tu bru bg smula susu badan + susu formula

1y ago

trima kasih ye papa khairul..saya akan gunapakai apa yg papa khairul sharekn pada saya nie..trima ksih sekali lg :)

Kalau baby bf, mommy elakkan dulu makan mknan yg ada campur halia,lada hitam,serai,bwng putih etc.. yg ni masa pregnant lagi nurse sya pesan, sbb mknan tu panas .. klau bole masak sup ayam kosong kundur .. ni yg sya follow 😊

bawak anak jalan2 bawah cahaya matahari pagi.. tutup dengan kain kat kepala mandi kan anak dengan dukung anak. banyak bagi susu ibu. elak makan. herba2 dan benda kuning.. kata orang.. orang tua2.. wallahhualam

waalaikumsalam..masa baby saya hri ke 3 sampai hri ke 8 kuning mmng tinggi susu badan saya teruskn tapi kuning trun sikit je then saya bagi susu formula lactogen alhamdulillah kuning terus turun mendadak...

petuanya..puan minum susu kambing ,baby kerap kn mnyusu..bg minum baby susu kambing tpi setitik ja, puan y kna bnykn minum susu kambing.minumn peket2 pun buli janji susu kambing

1y ago

terima kasih kepada smua mama2 dia disini... petua dan nasihat yg diberi amtlah sya hargai...semuanya sya cuba dan iktiar untuk baby sya yg baru lahir nir..harap sngt akan ada penurunan kuning dari badan dia..xsanggup sngt tngok bila anak cmnie...biarlah kita yg tanggung sakitnya xpe lagi daripada tngok dia sakit lama2 cmnie...kepada semua saya ucapkan ribuan trima kasih bnyk2 sekali lg :) sya sngt mghargai

Bf anak dua jam sekali, setiap sesi pastikan dpt antara 15-20 minit. Supaya dapat hindmilk tuk bantu turunkan kuning. My son prolong. Dpt ilmu ni selepas selesai je huhu

baby sy s26 Gold,pastu bagi Mandi herbs cina, doctor ada ckp..kerap kn menyusu,bila baby kerap berak n kencing n berat ok..lama2 akn kurang kuning😊mummy jgn stress2 ye✌️

1y ago

terima kasih ye mama...harap2 pengalaman dari mama diluar sana dapat membantu saya disini..saya amatlah menghargai..trima kasih

sulam bf dgn susu formula. kalau tinggi sangat kadang nurse suruh stop dulu bf and bg formula sahaja. tp meanwhile pump simpan juga takut susu terstop