Fetal Foot Length

salam. hai, semalam ada bt scan bby. doctor ckp kaki baby mcm pendek sikit. week 30 , FL dia 5.4 cm. patut ka sy risau? siapa tahu week 30 FL patut berapa yaa

12 Balas

Saya check tadi kat google buat research, katanya kalau 30 week FL dlm 5.8 cm. Tak jauh beza sngt tu sis, maybe tu range dia. Sis jgn fikir negatif dan jgn terlalu risau. Baby inshaAllah sihat mgkin ukuran tu tak berapa tepat sama jgk dgn berat baby, waktu scan nmpk ringan je berat dia. Tapi kluar2 tu huhu baby berat mcm kwan saya check 2.4 kg, tapi lpas kluar baby jadi 2.6 kg. Apa2 pon moga dipermudahkan segala urusan ye sis inshaAllah yg baik2 je🤲🏻❤️

Baby saya sebelum lahir, doktor scan FL pendek sikit, saya tak puas hati pigi ke klinik swasta utk scan, doktor kata normal saja sebab ikut size baby juga da memang kecil.. Selepas baby lahir august ni baby ok, tak da pun kaki pendek..

Saya scan masa week 29. FL 5.67 doc kata kaki baby panjang. So doc tanya berapa tinggi saya dan suami. Sebab dia dikira genetik juga la. Next check up sis boleh tanya doctor adakah normal walaupun FL tu kurang dari plotted graph tu ya

salam sis..last sebelum bersalin sis scan kndungan berapa weeks ye?FL still pendek ke atau dah catch up balik?klau still pendek beza dlm berapa week dgn usia kndungan?harap sis sudi balas...sbb kes sy sama mcm sis

2y ago

Hye, saya pun ada masalah yang sama..baby sis lahir okey je ke?

jgn risau sis .. mkin hari baby mkin membesar ..mcm sy scan dktr ckp kpla kecik . pastu repeat scan dh ok . dh seimbang .. yg pnting jgn stress n trllu pikir

Sy pon ari tu doc detect camtu jgk.. tp doc suggest ambil lebih calcium i.e susu or calcium suppliment.. Alhamdulillah masa detail scan everything ok..

biras sy pun dlu doc scan kaki pendek sebelah, tp skrg bby sihat n xde pun pendek mcm doc cakap tu, dah nak dekat 1tahun dah bby tu

jgn risau. sy masa 34weeks doc ckap FL baby pendek 3minggu. skrg dh bersalin .alhmdulillah baby sihat

kite sama sis ,, tp doc ckp xde apa ,mungkin sbb genetik .. lgpun saya sendiri pun jenis pendek je

Xder menda yg prlu dirisaukan rasanya... kalau risau blh bertanya trus kt doc sis. Stay strong

5y ago

thank you sis 💕