BSP

salam.... Hai mommy... Sy hamil 18w.. Ank ke4.. Bru je td nurse call bgtau ada kncing manis.. N agak tinggi katanya... Pregnt sblm ni xde kncg manis... Ada petua x nak stabilkan gula dlm darah? Risau lak....

2 Balas

Sis, seeloknya buat app dengan dietitian utk kenal pasti jumlah kalori yg sepatutnya diambil. Disarankan jugak beli glucometer sendiri utk pantau paras gula secara berkala di rumah. Saya gdm on diet control dan usia kandungan nak masuk 32w. Anak pertama memang tak ade history penyakit apa2. Anak kedua baru detect gdm. InshaAllah, kalau dh pantau sendiri kita dah tau paras gula dan tak perlu risau. Bila ade mesin tu kita boleh check sendiri dan pantau di rumah. Bila bacaan cantik, review bsp pun ikut tarikh temujanji klinik, so senang.

kurang kn mkan mknn manis..