PREPARATION

salam hai mommies .. Saya first pregnancy , saya nak beli barang sikit2 utk keperluan baby dan saya .. Mommies yg experience boleh share apa patut dibeli dulu, kalau ada checklist lagi senang .. Tq semua ..

1 Balas

1.7pcs baju baby (better beli masa masuk 3rd trimester so tau berat baby..so senang nak beli newborn size atau 0-3months..sebab beli baju baby ikut berat baby.tak perlu beli banyak sangat.anak saya baju dicuci every 2days.) 2.diaper(ni awak beli 3packs newborn size.anak saya pakai sampai 6packs sebulan.dia guna huggies dry pastu tukar ke drypers touch then tukar ke huggies gold.better beli huggies biasa.tak bocor belakang.drypers touch and huggies gold bocor belakang bila baby berak.) 3.swaddle 4-7pcs 4.mittens,booties,topi.(mittens tak perlu beli banyak sangat sebab baby cuma pakai sebulan je pastu nurse akan suruh buka.2-3pcs dah cukup) 5.lotion,sabun,baldi untuk mandi baby.pendek kata barang baby mandi 6.sikat rambut baby,thermometer(nak senang beli tommee tippee kit.semua ada dalam tu.saya cadangkan beli thermometer yang macam pistol tu.senang and cepat) 7.carseat(i ada baca article tang mulai 2020 babycarseat and booster wajib) 8.baby carrier/stroller.(ni terpulang.baby carrier senang nak bawa jalan2.stroller baby selesa and kalau awak nak makan tu senang. 9.baby bottle. 10.breastpump 11.storage bottle 12.storage bag 13.bottle warmer 14.baby diaper bag 15.susu formula kalau awak nak dia on formula or milk boaster untuk awak.

5y ago

Ohhh .. Baik sis .. Sy nak buat persediaan awal .. Sebab yelaa .. Nak beli semua satu masa boleh tahan harga nya .. Beli satu2 tkot nnt dah 3rd trimester .. Xlrat nak keluar .. Sekarang terperuk je kat rumah .. Tq sis .. Sy salin dalam bku apa yg sis bgtaw .. Tqsm .. 😉