Kepala bayi tegak

Salam , hai ibu ibu smua , saya nk tanya la . Normal ke baby 2bulan 20hari kepala dia tak tegak sangat ? Imean tak kuat lagi nk tegak . Kalau kita bangun kana dia kepala dia masih terhuyung hayang skit . Sbb sepupu i anak dia umuar 2bulan 19hari , kepala dah tegak . Normal ke ibu ibu smua ? Risau pulak sbb ada yg tanya “kenapa kepala dia tak kuat lagi”

3 Balas

Ada buat tummy time x? Klu blum buat, cuba dlu..sbb sy praktikkan pd bby sy, Alhamdulillah masa 1bln lebih..kepala dia blh tegak sekejap2 & dh mula ajak bsembang. Kena rajin google cari info how to bg muscle, nerve bby develop. Hari2 kena praktis. InshaAllah mummy can do it! ☺️

2y ago

Xpe.. Tiap2 bby tak sama perkembangan dia..as long as ada progress, mummy xperlu risau. Bby sy pn baru masuk 2bln, kpala tegak kejap2 juga. Tp menyembang kalah makcik bawang, bising yg amat 😂 tmbh pulak dgn air liur tgh byk...kdg smpai tersedak klu tgh borak tu. Meleleh jgn ckp la, hbis leher baju tu.

jgn samakan baby kita dgn baby org lain sis, wlaupun adik bradik . mmg takkan sama. yg Penting sis kena rajin buat tummy time.

2y ago

yaa..memang normal je, ada yg 7-8 bulan baru tegak pun ada.. selagi doctor xcakap apa2 yg pelik jd xperlu risau.. ilmu bab baby ni xsemua org nak belajar dari pakarnya, kebanyakkan suka rujuk org yg xda kaitan dgn perubatan sbab tu memandai-mandai & suka takutkan ibu2 baru..

rajin buat tummy time