mengandung dan menyusu

salam hai. boleh ke menyusu ketika mengandung? orang sekeliling kecam kata tak elok untuk baby dalam kandungan. betul ke?

13 Balas

Masa pregnant anak kedua, anak pertama saya masih lagi menyusu... Bila pegi check up, nurse suggest untuk stop sebab menyusu boleh kecutkan rahim (tak sure pulak masih boleh kecutkan rahim sebab masa tu anak pertama dah setahun 4bulan). Saya stopkan anak pertama breastfeeding masa anak kedua 5bulan dalam kandungan sebab susu memang dah kering sangat... Jadi terpaksa stopkan dia..

5y ago

haa tu la.nurse duk suruh stop.. tp kebanyakan kata oke ja selagi tak da rasa apa2. entah la 😅

Nak tanya juga.. Klu anak jenis mengempeng mcm ne yeah.. Sy pon tengah mengandung anak ke2.. First baby 1y4m masih menyusu bdn.. Tapi dia jenis kerap menyusu.. Kadang2 mlm memang x cukup tido.. Sesiapa ada experience mcm sy?? Tlg share pengalaman yeah

4y ago

Sis bg dia bnyak mkn makanan pejal pada Siang Hari. Cuba slow² jgn terus drastik insyallah. Nanti makin berkurang.

Ehh xd la.boleh je sis.kenapa nk kena dgr ckp org.boleh je myusu time pregnant.kakak sy elok je susukan 2org lg padahal tgh pregnant.tp dye mkn mmg byk la walaupun orgnya kecik molek🤭 jgn risau ape org ckp k.susukan je slagi sis mampu.

5y ago

tq ya 🤗

Sya anak no 1 tengah menyusu badan x stop pun terus menyusu sampai sya lahir anak no2,sya sedang hamil sampai dlm pantang pn kongsi susu badan 2org anak sya, xde masalah apa pun sihat alhamdulilah je.

Boleh sis... Saya mengandung anak ke 2&3 sampai bersalin masih menyusukan baby... Dr ckp kenak mkn byk2lah tuk 3org.. skrg pun Saya mengandung anak ke4... baby Saya yg no.3 tetap menyusu bdn

Kalau semasa atau selepas menyusu rasa sakit, doctor akan advise utk stop menyusu. Sebab baby tak dapat zat nanti. Tapi kalau rasa normal je tak jadi masalah pun

5y ago

oke sis.tq yaa

Better stop sis, sebab nk simpan nutrien flat baby dlm perut Pula. Kalau tak nanti anak Kita bersaing dngn anak yg besar untuk dlm nutrien dlm badan kita

Adik ipar saya anak first dh 2tahun still bf lgi padahal ngh pregnant . Now dlm pantang , tapi tetap bf kan ank first gn ank no 2

Saya elok je... Smpai ank dkt 2thun. Yg dlm perut dh 7bulan lebih. Jgn dengar kata2 org sis. Sabar kan je ... Mulut org kan sis..

5y ago

Betul, anak sy yg pertama pun bf smpai lahir anak yg ke 2...Alhamdulillah xda masalah pun, bby yg kedua lahir pun besar dan sihat

Klau ada rasa sakit perut, atau rasa senggugut tu kena stop dh mcm mna pn..tu contraction awal, klau teruskn, risau berlaku keguguran

5y ago

takde rasa sume tu .. cuma sy kurang makan sejak pregnant ni. sebab alahan kan.. duk muntah2.. perut pun sllu masuk angin