Emergency czer

Salam dan hi semua bole tak kongsikan mcm mana ibu² czer bangun dari tmpt tidur dlm wad tu ya ? Hari keberapa ibu² bangun ? Mknan pantang untuk ibu² czer ?

22 Balas

Saya kes camni juga emergency czer,habis rasa bius tu usaha juga g toilet tukar pad dan kencing.Doktor cabut awal supaya senang pasang pad dan spender..Sebab masa czer tu dorang masukkan tube kencing dan bag supaya boleh kencing kat situ.Masuk jer dlm wad doktor direct cabut tube kencing tu.Mamai jugalah sebab bius dia masih terasa.Muntah pun ada,camna tak muntah haus sgt sebab dari pagi takde mkn dan minum,kena puasa.Masuk jer wad saya direct minum air minuman,ikutkan lepas 3 jam baru boleh minum.Tapi tekak dahaga sgt.Paksa juga minum.Alhamdullilah 2 kali jer muntah dah ok baru dpt gerak dgn pelan pelan.Syukur alhamdullilah skrg baby pun dah 6 bulan lebih.Tapi luka czer tu masih lagi rasa ngilu😅..Soal makanan tu saya mkan jer cam biasa cuma masa pantang husband larang makan yg pedas pedas.Sebab berpantang pun sendiri jer dgn husband so kena kuat semangat jugalah.

kalau lepas bersalin czer biasa lepas bersalin nurse akn uruskn tukarkan pad dan air kencing msih guna tiub..lepas dh 24jam..next day tu br nurse akn cabut tiup kencing dan mula suruh kita start bgun sndri tuk g toilet.. mcm sy dlu mak sy ajar kalau nk bgun kena mengerengkan bdn dlu .tolak satu tgn ke sisi ms nk cuba bgun..memula mmg akn rs sakit .tapi bila dh biasa kita akn rs ok.. cara bgun mngereng tu nnti smpai bila2 kita kena bgun mcmtu xblh terus bgun dr tido mcm xpnh czer..sbb kalau trsalah bgun nnti sakit rs tegang dkt tmpt pnh czer dlu..even ank dh umur 5 tahun mcm sy tetap terasa..kekdg lupa dri slh bgun..rs dia perghh..tp pape pun just njoy the moment. mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

1mo ago

sm2 kasih🫶🏻

saya dulu emergency czer ,, habis je baby lahir dh siap 6 jam ,, tiub kencing pun dh buka trus g tandas nk kencing n berak ,, masa nk angkat g tandas tu kna mengiring ke kiri n kepala di katil kna sruh husband or nurse tinggikn sikit utk memudhkn kita angkat dari katil ... tapi lagi sakit bila kita emergency czer tanpa baby di sisi (30 minit trus meninggal) 😭 masa thun 2021 tu ... Tapi Alhamdulillah skrg Allah bagi rezeki lagi pada tahun dragon ni ,, skrg 37 week 4 hari ,, doakan baby dan kami suami isteri d prmudhkn urusan utk dptkn zuriat kami sihat walafiat kali ni ya ... smoga doa tu berpaling kpda semua mommy yg mndoakan ... Amin!!🫰

1mo ago

2018 sy emergency czer.. X ingat berapa lama lepas czer tu kena bangun tp sy rasa mcm IBU2 yg lain jgk dlm 6 jam agaknya.. yg kesiannya suami sy yg d tegur nurse suruh bawa sy ke tandas utk tukar pad & cadar katil.. tp tu bergantung d mana kita bersalin.. sy bersalin d hospital gov jak..😊

sy czer sekitar 2stgh pg, jd turun wad dlm kul3 pg centu, kena puasa smpi sekitar 8stgh pg centu, dah bgn 8stgh sy ddk kat katil tgk baby pastu sy baring balik kul9 sy bangun, turun katil pelan² pastu sy tarik baby coat baby bw masuk ke bilik, nurse bising tny knapa xtgu dia, sy dlm hati blur ada ke dia ckp suruh tgu 😅, sy ckp sy haus sgt tu yg nk cpt masuk bilik, nurse tny hasben mana, dlm hati sy bkn ke skrg bkn masa melawat 😌 dah smpi bilik susukn baby kjp sb dia nangis, pastu terus mandi sb xselesa darah dah menitik², siap je mandi nurse dtg katanya nak cabut tiub kencing, mknan sy mkn je apa yg kena hidang kat wad

Saya emergency Czer … saya bgun dripd katil Wad lepas dorg cabut tiup kencing .. jln macam biasa je tapi pegang perut tu …. Dekat rumah pon saya berjalan mcm biasa je …. Tak baring je .. ngam 20 hari saya kluar pergi mall dh 😂 Czer ni jangan terbaring je nnti darah beku boleh bawak mati … makanan pulak .. saya mkn je smua ayam segala tu Alhamdullilah xd gatal2 cumanya nak kena jaga btul2 tempat operation tu biar kering je … lepas mandi tadah perut depan kipas lepastu pakai pad yg jenis Pempers tu senang dia boleh ampu perut kita

1mo ago

baik 👍 terima kasih ats info yg bermanfaat 🥰

sy bersalin 10:22pm, msuk wad dlm 12am. Pagi x ingt dlm jm brpa nurse buka tube kencing & klu nak kencing nurse srh sukat brpa byk air kncing. Utk bgun pula, sy mnta nurse naikkn sikit bhgian kepala katil, masa nak bdiri sy mnta husb tlg pgang. klu masa tu husb x da sy miringkn bdn & pgang besi katil utk bdiri. Masa nak bjln sy pgang perut & bongkokkn bdn sikit, sbab sy rasa mcm nak pitam bila sy tegakkn bdn😄 Utk mknan sy pantang je mcm biasa, utk czer ada org ckp x bole mkn telur nti luka x baik. Tpi sy mkn juga, so far okay.

1mo ago

yaa btul, masa sy first nak bdiri sy rasa pening sgt terus sy ddk. tnggu dlm bbrpa jam baru sy bdiri balik😄klu bdn awk kuat masa first bdiri okay je

Sy kena emergency czer n kne duduk dlm wad pemerhatian selama 2hari..kira nya sy lgsg xbgn dr katil.nurse yg tukar pad&lap bdn sy dgn air.lpstu sy pindah ke wad biasa dkt katil tu dia ada gantung tali utk sy bgn sy pegang tali tu je.slow2 turun dari katil..nk naik katil tu mmg jenuh la sbb skt lg kn.semua kne slow2@pn sy biasa tggu je suami sy dtg melawat bru lah sy naik@turun dr katil.time tu pn sy beruntung sbb baby xduduk dgn sy.

once dah cabut tiub kencing, bangun. slow2, jalan slow2, support perut. kena jalan, bagi darah jalan. pakai compression socks. nak bangun tu macam waktu pregnant tapi lagi slow. mengiring dulu kat pinggir katil, then turunkan dedua kaki and bangunkan badan serentak. support badan dengan tangan, tolak katil tu untuk bangun. banyakkan makanan kaya vit C, ambil yg supplement pun okay. banyakkan kunyit + blackpepper.

1mo ago

selagi kita tak larat nak banyak berjalan atau maybe memang tak banyak berjalan sebab pantang, pakai je. macam pakai bengkung.

kalau rasa dh blh,tak pening tk 'mabuk', lepas brp jam lepas bersalin tu kena berjalan dh, slow2 je, jangan baring lama2 tak elok. dr katil tu kita baring kan, pusing mengiring dulu, tgn ready tekan katil & 1lg pegang besi utk angkat bdn, astu turunkan kaki. makanan, makan je la semua real food🤣nk cepat sihat kan.. catu2 nanti susu tkcukup nutrisi badan tak cukup nutrisi lambat la sihat

lepas czer 6 jam nurse akan cabut tiub kecing dan suruh bangun berjalan tukar pad dan mandi..kena bangun jgk klu tak nurse mrh...saya lps czer anak no 1 bangun pelahan2 ampu perut jln pegang dinding pelahan2 pi tandas..yg katil sebelah saya pun czer jgk tpi dah lebih 8 jam Tak bangun jgk pi tkr pad skli nurse bising satu wad dgr..apa2 pun cuba slow2 bangun ye sis

1mo ago

Baik ,,terima kasih infonyaa semoga bermanfaat sy cuba 👍🥰