luka czer

Mau tanya ibu ibu yg penah czer, ada pernah cuci luka czer tak? Dan ok tak lepas kena cuci tu? Saya pastime czer nak menjaganya luka tu tak pandai, lgpun takut nak pegang tmpt czer tu.

15 Balas

Saya first time czer anak no 3. So far apa yg saya buat lps mandi, saya akan make sure tmpt luka saya lap kering dan pakai hair dryer. Saya x pernah cuci atau usik tmpt luka as advise by doctor pakar. Lagi satu amalkan minum susu kurma atau fresh milk dan oren sunkist bagus utk luka dalam baik cpt.

4y ago

blh je.. as long as air.. kurma dan oren kan bagus. bykkan susu lagi

Luka sy pas kuar spital g klinik...nes ckp brair....nes suh bli air garam ni...cuci luka....alhamdulilah...2hri kring....dn x skit dh kt kulit luar...g klinik nes ckp luka dh cntik...dlm proses smbuh spnuhnya...cba la bli ni....sy x isi ubat ape pn...just cuci guna air garam ni je...

4y ago

Tq infonya😉😊🥰

Saya pun czer. Tak ada cuci pun. Cuma mandi macam biasa. Pastikan tempat jahit tu kering. Saya pernah bengkak dkt jahit last sekali bleeding. Mungkin bnyk berjalan. Lepas doc buang darah dkt tempat bengkak tu lega sangat. Tpi tulah ni pun mcm bengkak sikit. Kena refer pakar 1/4 ni.

4y ago

Saya bengkak dkt atas tempat jahit kiranya dkt perut. Dlm 5cm jugak doc kira. Lepas doc bukak satu jahitan keluar darah panas dkt tempat bengkak tu..

Pmknn kne jge. .lps mndy kne lap krg2. .sntiasa bia kn luka krg. .time rhat 2 bkk kn luka 2 utk bg krg utk x bg berpluh ..awl2 la pling nk bjga2 ..kalo nk cuci 2 bole. .pkai swab utk lps klua wad 2. .akn ade gam yg lekat ..kne psty kn luka sntiasa brsih. .

Sy czer, xpernah letak ubat, pastikan tempat tu sentiasa kering, tmpat czer pn dh x nmpk xde kaloid.. Doc x sarankan letak ubat gamat ke mkn pati haruan ke tkt luka tu x sembuh secara smulajadi..

4y ago

Ooo saya dah beli pati ikan haruan gamat, saya nak bg baik dalaman. Tq ya😊

Saya czer , bila mndi lap betul2 dekat tmpat luka tu.. pstu bila nk tido sapu dettol tepi kesan luka tu , bila berpeluh sntiasa lap.. jgn bgi basah, alhmdulillah skng dah setahun sebulan .. tkde pape mslh luka cntik

same sye first time czer anak no 4...sye xusik jugak.. biar kan jee.. cume kena sentiasa keringkan je tmpat luka tu.. mndi mcm besa.. ptu keringkan.. alhamdulillah dh 20ari ni ok je luke sye... semoga dipermudahkan...

4y ago

Alhamdulllillah..hihi saya penakut sikit tak berani nak pegang tulah😬Aamiin

Sy ceaser jgk ank frist... Alhamdulillah kua hosptl luka lua da cntum baik. ...tp kene jg jgk.... Lepas mandi.. Awk tgok cermin kringkn tau..... Sbb sy doc tk bg ubt air sebb luka da ok kering...

Saya lap gune alcohol swab... Utk bg cpt kring.. Lps tu sentiase halakan tmpt luke ke kipas.. Biar luka sentiase kring.. Tak brpeluh.. Lepas tu sapu lukano.. Utk bagi luka cntum rapat..

4y ago

Hihi ooo😅😁ok nanti saya google

Lepas mandi kene betul2 kering. Tengahhari kalau panas ambil kain lampin or towel kecil letak tempat czer, takut peluh nt lg lambat kering tempat luka. Amalkan vit C👍🏻

4y ago

Oo gitu ya, tq 😊😉