Buka buku pink

Salam, bolehkah kita buka buku pink di kk, then sambung checkup swasta? Dan perlukah kita pergi kk utk checkup lg? Takut kk sesak time covid ni...

2 Balas

Waalaikummussalam. Boleh je ibu, bukak buku pink di kk dan bukak buku pregnant di swasta kalau ibu plan nak bersalin di swasta. Tapi ibu kena pegi follow up utk dua2 la, di kk dan di swasta. Nanti baby dah lahir, baby ibu akan dapat benefit cucuk vaksin free kat kk ikut umur baby. Kalau tak bukak buku di kk... Lepas bersalin nanti baby ibu xdpt vaksin free tu. Semua kena bayar kat swasta. Bagi saya rugi, sbb dah ada benda free kan. Kalau ibu plan nak bg vaksin tambahan yg xdiberi oleh kerajaan, boleh tambah vaksin lain kat swasta. Tak ada masalah 😊

Pilih salah satu. Kalau rasa malas nk bersesak kt kk dgn alasan covid, buka buku kt swasta dan terus check up kt situ kan lebih senang. Sbb klu buka buku kt kk, tp appointment yg diorg set kita tk dtg apa semua, kdg kk akan call tny kenapa tk dtg. Klu ckp sbb nk teruskan check up kt swasta selalunya akan dgr bebelan lah yg kk check up lebih bagus dan sebagainya.