Buku Pink?

Hi mommies. Boleh tak utk medical check up untuk pregnancy ni, mula-mula buka buku pink di swasta. Then, dah masuk 25-26w nnt continue checkup di kk. Ada yg pernah buat macamni tak, awal checkup di swasta, nak hujung2 sambung checkup di kk. Boleh share pengalaman? #rhesusnegativemom #bantusharing #ingintahu

8 Balas

pengalaman sy, mula 12w buka buku pink dia swasta. sampai 20w. doc suh refer hosp sbb suspect fibroid. pegi spital buat appointment, nurse dkt kaunter kata boleh nak app. tp dsbbkan ref letter dr swasta, maka sebrg rawatan nnt akan charge ikut harga swasta gak. means kelas 1 kot.. dia tya sy ada buka buku dkt kk tak. sy ckp takda. dia ckp kalo ada cas rwtn murah la sbb kk kn. kalo ref letter dr kk la. lepastu otw blk uma sy bincg2 dgn husb nak bukak buku dkt kk. lg pun sy rhesus neg mum.kategori berisiko. so blk terus bukak buku dkt kk.. mula nurse tya kenapa nak bukak buku pink dkt kk plak. sy ckp je da taknak continue dkt swasta. byk kali jgk la nurse tya sbb, tkt da bukak dkt kk nnt app tak dtg katanya.kira mcm perli jgk la tu. sy pekakkn telinga je. alhamdulillah cont di kk sampai bersalin. now baby pun nak masuk 2bulan.

ada macam saya. mula2 checkup swasta pastu saya kira ada ibu berisiko sbb ada darah tinggi. kene tolak hospital pastu hospital suruh prefer continue checkup dkt kk sbb apa2 dorg senang berurusan dgn pihak hospital. kalau mcm swasta nak kene ada surat pastu kita pi sendiri. takpe continue je kat kk sis

Sy transfer in dr klinik swasta ke kk sbb complication, confirm kena bebel dan sindir. Nk mudah bukak terus kt kk dr awal. Sy terpaksa je check up kt kk sbb dh kategori high risk (GDM + gestational hypertension) klu tk, sebolehnya sy tknk jejak situ 😂

2y ago

Check up pulak selang sehari untuk 2 minggu, nak dkt 1.5k gaji saya ditolak sbb trip ke KK yg tk boleh ikut timing saya. Jadi bazir masa dan duit saya lebih dr sy check up kt swasta. Tapi yelah, kena la bersyukur KK terima walaupun sindir tinggikan suara mcm kita ni tunggul dan manusia paling bodoh 😀

Sy memang tahu, jika sy hamil, sy berisiko, so, dah memang berkeputusan, buku pink di KK lah. Masa early pregnancy scan di swasta, doc bg pilihan, nak buka pink di kliniknya atau KK. sy terus jwb KK.

Hritu saya ada dgar nurse dkt KK saya ni bising" sbb ada org tu , dia mcm sis lah . dah bukak dkt swasta , tiba" nk smbung c/up dkt KK . Jd pada saya , better sis trus bukak buku dkt KK je . Lg senang 🥰

2y ago

ooo... thank you sis liana 🥰

nnti nurse kat kk tu akan bebel & perli ye. confirm

nurse confirm akan perli punya

kk akan marah biasa nya sis