Bayi susah tidur, senang terjaga

Salam/Hi. Bayi saya 4 bulan, sgt susah ditidurkan dan pendengaran serta deria amat sensitif. Bunyi kecik pun boleh terjaga. Mcm2 cara dan teknik dah cuba, semua tak membantu. Saya luang lebih 30minit usaha utk tidurkan bayi, tu pun kadang berjaya, kadang bangun semula. Akhirnya bila dah terlalu letih, baby menangis sgt kuat sampai tsedu sedan hingga tertidur.. dah terlalu buntu, apa nak dibuat..

11 Balas

Nak bagi tips pun rasa tak layak sebab anak saya pun ikut mood dia. Buaian taknak, bouncer taknak, tepuk punggung je yang jalan. Tapi saya ada buat beberapa langkah ni dan nampak anak saya lebih mudah tidur. First, setiap kali sebelum masuk tidur saya akan urut perut dan tapak kaki dia. Yang kedua saya sapukan balm cf tasneem dekat dada anak. Yang ketiga saya spray tasneem punya spray tidur bau lavender dekat katil, selimut, baju anak. Last sekali susukan anak dan letak atas katil, dia akan terus lena lepas saya tepuk2 dalam 5 minit.