Bayi susah tidur, senang terjaga

Salam/Hi. Bayi saya 4 bulan, sgt susah ditidurkan dan pendengaran serta deria amat sensitif. Bunyi kecik pun boleh terjaga. Mcm2 cara dan teknik dah cuba, semua tak membantu. Saya luang lebih 30minit usaha utk tidurkan bayi, tu pun kadang berjaya, kadang bangun semula. Akhirnya bila dah terlalu letih, baby menangis sgt kuat sampai tsedu sedan hingga tertidur.. dah terlalu buntu, apa nak dibuat..

11 Balas

bayi 4 bulan dah boleh ajak bermain, ajak la bayi main borak dengan dia, nyanyi kan lagu. jika nangis juga cuba pasang white noise dari cooker hood atau vacuum atau hair dryer . jika tiada semua ni boleh cari dekat youtube or spotify. bayi saya baru 2 bulan bila dia perlukan dodoi untuk tidur lagi2 tengah pagi antara 12am-6am . saya turn on cooker hood. 5-10 mnt je terus tidur sambil dodoi pakai tangan . sebab kita ni penat tak cukup rehat. mana yang boleh simpan tenaga simpan. kalau siang pakai la buai , or seumpama untuk memudahkan kerja harian kita di rumah. semoga idea saya ni dapat membantu sis.

macam baby saya, dia pun sensitive pada bunyi. saya pasang lagu kat tv. so dia tak terganggu dengan bunyi luar yg lain, contoh bunyi hon kereta atau bunyi pagar. mula2 bagi susu, pastu main dgn dia. tukar pampers kalau perlu. nampak dia mcm nak tidur, simpan dlm buaian, kalau mood bagus dia terus tidur. kalau tak saya perlu dukung n dodoi dia. pernah sekali mak saya tutup music kat tv tu, dia terbangun. so mmg baby saya jenis nak ada bunyi2 xnak tidur keadaan sunyi. malam saya pasang white noise. siang saya biar music tv on. atau pasang je channel apa2.

3mo ago

Baby saya pon sama takleh tido dalam keadaan sunyi. Kena ada bunyi. Kalau sunyi, dia auto jaga

Nak bagi tips pun rasa tak layak sebab anak saya pun ikut mood dia. Buaian taknak, bouncer taknak, tepuk punggung je yang jalan. Tapi saya ada buat beberapa langkah ni dan nampak anak saya lebih mudah tidur. First, setiap kali sebelum masuk tidur saya akan urut perut dan tapak kaki dia. Yang kedua saya sapukan balm cf tasneem dekat dada anak. Yang ketiga saya spray tasneem punya spray tidur bau lavender dekat katil, selimut, baju anak. Last sekali susukan anak dan letak atas katil, dia akan terus lena lepas saya tepuk2 dalam 5 minit.

gini awak.. spend 15 minit shj utk tidurkn baby.. utk try tidurkn dia try cari tempat lain ruang tamu / bilik tidur lain / dapur.. klau dlm masa 15 minit tu dia x nk tidur, awak stop. sbb awak perlukn rehat, kita stress, baby makin stress.. try ajak dia bermain or mandikn air suam.. change dypers.. pastu, dlm masa 30minit, try tidurkn dia balik. selama 15 minit je.

4mo ago

tqvm ye sis.. idea baru untuk saya.. akan dicuba.. 1st time mom dan terlalu banyak tekanan bagi saya.. bukan mengeluh, cuma tak sangka betul2 besar cabaran jadi ibu jaga anak kecik ni.. saya biasa bekerja, sejak ada anak kecik ni saya bhenti dan jadi suri rumah.. semoga Allah mudahkan semua urusan ibu2.. tqvm sis..

macam anak sy dia suka meragam bila nk tido..jd susah.. smpai penat kdg2 nk tidurkn dia… last option, sy letak buai, main2 dgn dia smbil dia dlm buai tu… nnt dia lena la… bg lena lama dlu bru angkat letak atas katil… buai sy letak kt ruang tamu je bunyi bising ke apa sy biar bg dia biasa.. harap dpt bantu puan

boleh cuba guna buai sis, n cuba tidokan anak dengan bunyi white noise. macam anak saya dari sebulan saya saja bukak tv/ zikir untuk jd white noise die. skrg 4bulan, kalau bising pon die tak kesah. tido je

Macam sye,sye biasakn tdur ank depan tv biasakn dia tdur tmpt bising nnti lama lama dia ok,and cuba pakai buai

Baby sy pun mcm tu, cadangnya tak nak guna buai, tapi last2 guna juga baru baby tido lena,

beli jelah buai..susah sgt nak dodoi smpai setengah jam..naik buai konpom tido..

4mo ago

Anak saya 4 bulan start tak nak buai,

buai. white noise. sy guna dua ni je..