Bayi Meneran Merah Muka

Salam, baby baru sebulan. Kadang dia meneran nk berak sampai merah² muka. Tak sembelit, tahi cair mcm biasa. Kadang tahi keluar tp tk bnyk. Berak mcm tk puas. Normal ke?

2 Balas

nirmal sis jangan risau. mcm komen sebelum ni cakap, sebab baby belum pandai berak. kalau nak bantu dia, sis boleh tolong urut2 usap2 perut dia time nampak dia nak teran tu. atau naikkan kaki dia bagi dia mcm cangkung, buat bicycle exercise pun elok

normal. sebab bayi belum pandai nak kawal otot² dia. dia meneran tapi otot bahagian punggung tak relax, so lubang najis tak terbuka elok.