Bayi kuat meneran mengeliat

saya nak tanya mom kat sini, bayi saya sebulan 9hari. dia menggeliat macam meneran sampai muka merah. saya ingat dia sembelit. tapi dia berak elok je najis dia tak keras normal je. kenapa ya? kadang dia macam meneran mengeliat ada bunyi. mengeliat menangis jadi saya risau sebab first baby #ingintahu #firstbaby #seriusnanya #firstmom

11 Balas

try buat urutan bhgian perut.. sbb baby dia nk kentut untuk keluarkan angin..dia akan mngeliat..boleh tgok dkt YouTube cara dia.. Dan dlm kalau boleh amalkan urutan dkt baby jgk.. Inn syaa Allah baby akan lebih selesa.. jgn percaya mitos² org² dulu..sbb dia org nk Kita cuci pakai tgn..sbb xnk kuman2 dkt baju² kita atau daki2 dkt mesin basuh lekat dkt baju baby..Tu je hehe

1y ago

betul lah sis , sy ikut tips sis ni .. anak sy tak lena tdo mengeliat memanjang , sy urut perut dgn blkg dia , lps sendawa , kentut lg , baru nak tdo... 🤭🤭

normal,ank sy pun mcm tu mase 1bulan lebeh then belum 2bulan die dah meniarap 3x.. mengeliat n meneran untuk kentot..kadang akan menangis,sekarang die da 2bulan 17hari xada dah mengeliat meneran macam tu lagi...

Macam anak saya dulu ni. Jgn risau tau. Skrg dia dah 3bulan lebih dah tak mengeliat & meneran. Alhamdulillah. Sis selalu urut perut dia bg senang dia kentut

ank sy mse bru lahir mcm ni jgk sis..memg risau pun. klau blh sbulan skli suruh bidan urut tubuh baby tu. tkut ad yg trseliuh ..

Normal. Teran daging orang tua cakap, dia readykan badan dia. At the same time belajar proses membuang/usus. Lama2 nnty hilang

Normal ..baby nak pass stool &gases .. nak prepare utk meniarap pun ye ..boleh kuatkan their muscle . #firstmomtoo

yelah berak kan sakit, nak nak sebelum nak berak tu kemain perut memulas2 je. baby apatah lagi, menangis lah dia ...huhu

normal