Breastfeed baby

Anak saya sebulan 20 hari , susu badan sepenuhnya tp sehari dua ni berak dia cair je dan masa nk membuang tu baby meneran kadang smpai merah muka menangis pun ade jugak. Normal ke mcm tu?#firstbaby #pleasehelp

7 Balas

Sis menyusukan baby tu macamana ya? Bagi sebelah sampai rasa breast ringan ke, atau tukar2 breasts kiri kanan? Sebab susu ibu ni ada Foremilk dan Hindmilk. Foremilk ni yang awal2 keluar masa baby minum tu, mmg lebih banyak air. Hindmilk ni yang last2, lebih pekat sebab highly fatty. Kalau baby banyak minum foremilk ja, mmg berak dia berair ja. Sis tambah lagi ilmu pasal penyusuan , nanti banyak kerisauan tu hilang

Kalau sis monitor kekerapan berak kencing tu kerap (4/5 kali tukar lampin penuh), warna kencing pon clear, tak perlu risau sis. Lagi2 baby sis breastfeeding ja.. Baby baru nak kenal dunia luar sis, banyak benda dia tengah nak belajar tu

baby mmg gitu sebab badan dia baru nak adapt dgn berak tu. dia tak boleh kawal muscle mcm orang besar. kadang2 muscle area bontot tu tak buka tapi dia nk berak, so meneran lah sikit

Kalau ikut pglmn sy, dlu baby sy mcm tu.. tapi dia susu fm.. dia sakit perut.. sama ada susah sedawa atau kentut..

sama mcm anak i br 1 bulan 15 hari muka dia sampai merah lps itu menangis

10mo ago

i rasa skrg semua baby mcm itu la sis

saya Sapu minyak bidara yg untuk Baby punya.

Anak saya pun macamtu, normal je.