Pertanyaan..

Salam awak² semua ? Makan apa yg bagus untuk memudahkan tidak sembelit waktu Pregant ni ? Selain Papaya ..Tq

20 Balas

Waalaikumsalam. Saya amalkan makan seedless grapes dan minum air masak bnyak2 setiap hari. Alhamdulillah sangat senang nak membuang. Setiap hari akan membuang. Kirangkan minuman berkoko. Sbb koko ke milo tu yg membuatkan sembelit.

Sya tk sembelit hari2 mcm cirit plak..terlebih air ke ape tk tau la minum air bnyak sngt sllu dahaga.. Bngun pagi2 dh 2gelas air suam, sya rase sy minum susu kambing kot.. Sbb hri tu sy minum susu lembu sembelit 2/3 ari.

4y ago

Dlu sembelit teruk sy mkn buah naga merah sis..

mkn papaya pun klu nk sembelit tu sembelit jugak..air mata la time membuang..😂 sy dari awal mengandung sampai nk bersalin bleh kire bpe kali je membuang laju..

Saya minum jambu batu blend sendiri.. Mnum pagi nanti tghari trus membuang.. Air masak pon kena bnyk mnum

Doc suruh sy beli ubat lembutkan najis dekat farmasi. Makan ubat tu mmg tak sembelit. Smooth je time membuang.

4y ago

Xda effect apa² x sis ? Apa nama ubat tu

mcm sy, minum susu, consume buah oren, tmbikai (any buah yg byk air) n minum air masak byk. 😊

Minum byk air, makan saja banyak2 makanan yg bersup dan makan buah aprikot

Cuba makan buah oren or buat jus ke InsyaAllah sembelit dpt berkurg

Minum susu kambing , mkn buah-buahan & sayur. Banyakkan minum air masak

Limau, pisang & bykkn bergerak (jalan bilik ke dapur ke ruang tamu ke)