Additional Vaksin

Salam & hi. Ada tak parents kat sini buat vaksin tambahan / akan buat untuk anak2? If ada, boleh share info vaksin apa & kenapa amik vaksin tu? Thanks in advance!

2 Balas

Mcm sy amik vaksin pnuemoccocal sbb bby sblm ni lahir prem..doc pakar kata wajib amik tuk bby sy tkut kena jngkitan paru2.. la ni umo dh 7bln msih d kuarantinkn dr bw berjln d tmpt org rmai..n br amik vaksin last month tuk dos prtm..even age dia 7bln doc kata kena amik dos sm mcm bby umo 6bln sbb dia lahir muda sebulan ..maka kena amik 4dos... Memula lepas dschrge nk amik... Doc dkt hsptl private xbg kata bby kcik sgt n prem tkut nti demam kuat... Dorg nshtkn better amik lepas dh setel cucuk wjib..unless mmg bby dh de jngkitan paru2 mmg kena amik dan2 tu juge xleh hold . Mcm bby sy doc suh lepas 6bln..sbb vaksin ni lepas amik bby akn demam lm.... Depend pd bdn bby cmne..ada tu doc kata xdemam..tp slalu mmg demam tindak bls vaksin pd bdn... Mcm ank sy dia on off demam... Maka sbb tu sy amik lepas dh setel cucuk wajib tiap2 bln amik dlu yg tu br vaksin... N bby doc nshtkn kuarantin until age 1year n dh bis dos pnuemoccocal tuk kali ke 4... Ikut date doc bg last dos 28/6 ank dh umo setaun lepas setel br la blh nk g bwk jnjln mall ke..knduri..tmpt2 public or etc.. jnji ank sht..tu je dok pk spnjng bsrkn ank.. but da way .... Hrga tuk vaksin ni d setiap klnik swasta ada lah berbeza dan jnis pnuemoccocal pn ada 3 jnis cmtula..mcm sy plih prevenar 13.. amik dkt poliklnik ukm hrga offer ritu rm260 xslh satu tuk satu dos (ada spruh klnik hrga 300 perdos.. kne survey n tnye klnik brp sblm g klnik.)....... Lepas tu nti tuk 2nd dos dia akn jarakkn 2 bln.pd bulan 2 amik lg skali kmdian dos 3..2bln akan dtg .... hgga la ckup 4 dos..

4y ago

Most wlcme sis 😉

Vaccine Pneumococcal tu perlu rsenye sis.. Sbb Kalau ank batuk berkahak.. Tak baik2.. Boleh kne radang paru2.. Jadi bila ambil vaccine ni.. Boleh lh mencegah sikit.. 😊

4y ago

Ok noted. Thanks so much!