Baby premature 31 Weeks

Salam, ada kat sini boleh Share pengalaman bersalin seawal 31-32 weeks? Mcm mana bby punya progress ya?

15 Balas

saya bersalin 33weeks . emergency . mmg akan ditahan ward nicu sehingga berat dia 1.8kg . anak sy lahir berat 2.4kg tp mase keluar dari perut dia tk nges .. dia diam dan mase tu oksigen dia drop .. paru² tk support oksigen . mase dkt ward nicu selama 20hari . 10hari bergantung dgn mesin pernafasan terus ke paru² . 5hari mesin pernafasan dkt hidung 2hari just pakai oksigen biasa . 3hari hanya pantuan doktor pakar . lepas tu boleh discharge . oh ye lupa dia on antibiotik selama 20hari sebab dia ada jangkitan kuman di selaput otak .. mase keluar umur dia dlam 3bulan selalu kuar masuh hospital sbb antibody dia tk kuat . better klu anak pramature nie jgn dedahkan tmpt kotor . pendek kata jgn kuar rumah selagi umur dia tak cecah 6bulan kecuali check up hospital or balik kg . klu org dtng melawat pakai santizer .. baby prem mudah kena jangkitan ..

9mo ago

Sis ada gbs x?

saya lahir 32 weeks lahir berat 1.8kg, bukaan rahim tiba tiba dah 5cm first pregncy , kena than dkt nicu 20 hari , breastfeeding sampi 4 buln jee😭... doc ckp perkmbgn lambat 6 bulan tpi aktif dn lasak bukn main😂,tapi jln blum lagilah, baby talk lgi dah masuk umur 2 tahun 5 buln, tunggu app doctr pakar ... ada tips tak korang??? orang kata minum susu ibu tulang anak cepat kuat dan bdan pun kuat... tpi apakn daya nak nangis pun ada susu x ckup kering stress mak,.. orng pun duk mengata tak jln lgii uwarghh ... tak nk jumpa orng tu stresss, no motivasi tambh mak down ... knp penentu segalanya ke klau cepat jln??? sekrng ni pregnnt ank kedua 31 mingu 5 hari , Doakan saya lahir cukup bulan kali ni...

sy anak sulong lahir pada usia kandungan 32 week...berat lahir 2.37kg...lps lahir anak sy dipantau didalam incubator nicu selama sehari je...lps tu masuk ke wad biasa selama seminggu sebab kuning...alhamdulillah sekarang anak sy sihat saje...dia dah berumur 17 thn....aktif dalam bersukan..

9mo ago

Berat jgk tu..sy scan 31w bby bru 1.5kg

salam saya ade pengalaman bersalin 28 week 1.7kg je kena tahan d wad nicu seminggu 28/7/2014/alhamdulilah anak saya da7 tahun skg..saya bg susu badan je sepenuh nya ...perkembangan semua ok berat berat badan naik cepat bila kita bg susu badn sepenuh nya sis....

2y ago

Anak puan ada ulang alik ke hosoital ke semasa baby?

saya anak pertama 32 week nak keluar kena tahan wad 3 hari je untuk check dia yela takcukup bulan kan kuning dia taktinggi so lepas 3 hari da boleh balik sekali dengan saya alhamdullilah da setahun lebih sihat nak pandai cakap da cuma ketinggian dia la tebantut sikit berat badan everything semua ok

2y ago

Hosp mana sis?

saya 30weeks..1.2kg...skrg baby dg 9bulan ca 7bulan..semua ok..meniarap masa umur 5bulan ca 3bulan..xpndai duduk n merangkak lagi..angkat badan boleh cuma bila nk kedepan ,dia mengesot..doctr kata semua ok..sebab ikot umur sebenar

dia punya perkembangan lambat 2 bulan...so dulu Saya ikut perkembangan yg patutnya dia lahir....dia lahir Bulan 2 (31 weeks) tapi Saya ikut perkembangan Bulan 4..(tarikh lahir yg sepatutnya)

tapi perkembangan dia lambat sikit . maksudnye dia lambat pergerakan .. akan ada follow up dgn pakar 1bulan or 2bulan sekali .

Waalaikumsalam. Anak saya lahir 32minggu. Berat ngam 2kg. Kena tahan nicu seminggu on antibiotik. Alhamdulillah sekarang da 8tahun. Masa baby pon progress dia sama je macam bby lahir cukup bulan. Saya bagi susu lactogen.

waalaikumslam ye....sy pernh lhirkn bby pramatang...cukup kcil...tapi alhmdulilahhhh sekrg dia dudbe mmbesar dan sihat serta aktif... alhmdulilahhhh...syukurr