tolongggg

salam ad x pgalaman dlm 2 minggu berat naik smpai 2kg ? smpai kne jmpe bahagian permakanan ? lps jmpe bhagian permakanan apa prosuder strusnya ya? adakah kne brsalin awal? maaf tnya first pregnat ?? #firstbaby #bantusharing #seriusnanya

26 Balas

Saya baru ni naik 1.5 kg dalam masa kurang seminggu. 34 weeks. Tapi berat saya memang tak berapa naik sebelum ni, so nurse takdela tegur untuk jaga pemakanan ke. Berat baby dalam perut pun just nice je. Kalau kena jumpa pakar pemakanan, dia akan ajar cara pemakanan yang sesuai untuk elakkan berat naik mendadak dalam kes sis ni. Melainkan dia suruh minum air gula, saya rasa takde masalah pun lepas jumpa pakar pemakanan. Just jaga portion makanan & jenis makanan. Btw berat saya masa bukak buku 44kg, sekarang 55.5kg. Memang jenis mengandung tak naik berat banyak. ?

Saya dari awal buka buku naik berat mendadak ? bfr pregnant 56kg je sekarang dah lebih 70kg 30week? Cek gula okay je, kena checkup tiap 2 minggu and ambik tekanan darah 2 kali seminggu. Tapi Alhamdulillah berat baby normal, saya dah kawal makn pon sama jugak naik ?

sy first baby juga, dh selamat kene bebel panjang dgn nurse, skrng 33 weeks total naik berat badan sejak buka buku pink = 17kg! sy sedih sbb berat naik teruk, sy xtahu kenapa sy xdpt kawal, asyik mengunyah & makan? dh cuba elak tpi mcm teringin bila tgok org mkn ?

kalau sy plak sis 2minggu berat naik sekilo je nurse dh bising kata sy nie tk diet control mkn lh gula tinggi dlm bdn lh smpi sy kena minum air gula padahal bln lpas sy jumpa doctor..doctor kata sy tk blh lagi minum air..kandungan sy 33 weeks..skrg berat sy 49kg je..

2y ago

air gula sis..soryy typo..

Saya pernah naik 3kg, Tapi takdelah sampai jumpa bahagian pemakanan. So far berak sis okay ? Sebab saya berak kurang lawas sikit, so jarang berak pun punca berat naik mendadak juga. Tapi kalau sis lawas, memang kena jaga makan. Sebab takut baby besar awal dari expected.

2y ago

sy berak ok .. xdee msalah apa2 . cumaa msalah berat jee ?

saya pregnt ank ke6 skrg.. mula kena gdm waktu pregnt ank ke 5.. waktu tu berat naik mendadak.. sllu nya doc akan suru buat tmujanji pakar dan bjumpa bhgian pemakanan.. sudah pena minum air gula kah sis? mgkin saja ada gdm.. apa2 pun semoga dipermudahkan..

Sya pernah,2minggu checkup naik 2kg,misi tnya ada gdm ke,dah minum air gula ke..Mungkin kalau masa tu belum minum air gula,kemungkinan besar kene suh minum?..masa tu kandungan dah 34week dah,now 38 makin menurun pulak berat bdn?

2 minggu 2 kg tu banyak ? sbb limit sebulan sekilo je. lepas 5bulan baru boleh sebulan 2kg. jumpa pakar pemakanan just dengar pasal pyrmid makanan tu je. mcm yg ada gdm. lepas tu pantau je kot gula dalam badan

Sy 2 minggu 5.6kg naik ? 2 kali kena jumpa pakar pemakanan . Dorang hanyaa pantau dan bg nasihat untuk makan benda berkhasiat je . Sebab dorang risau , kita kencing manis & risau baby terlalu besar .

Sya mmg ada masalah berat badan masa pregnant ni... Tapi mmg doc soh kawal sendiri berat badan tak boleh lebih 2kg sebulan... ☺️☺️☺️ maka bila nk makan semua kena beringat sangat