suami hantar check up

salah ke tiap kali check up suami hantar, lagipun dia sendiri yg tak bagi pergi sorg, takut apa2x sbb tau tiap kali lepas ambil darah mesti pening . tapi kenapa org mengata ye. bukan org lain pula tuh , emm. 😔 .

84 Balas

saya masa pregnant anak sulung , kadang2 cek up pergi sendiri naik teksi atau ayah yang hantar kalau tak sibuk sebab masa tu pjj kan dan lagipun maklum lah masa tu cucu pertama mak ayah saya setelah lama ttc 6tahun so dorang excited tuh lain macam sikit .. suami saya kerja kat kl , dia risau kalau saya duk sana sorang2 nak g cek up jauh kami takda kenderaan masa tuh pastu kerana pandemik cov-19 bermula tahun 2020 bulan 3 terpaksa suami ambik keputusan berhenti kerja .. sekarang , pregnant anak kedua syukur alhamdullillah Allah permudahkan segala urusan , Allah bagi kami rezeki ada kenderaan sendiri .. sekarang cek up tiap hari suami yang hantar sebab suami bekerja sendiri kira ada masa la.. saya tak larat nak bawak kenderaan sebab pening kepala dengan bau kereta .. baru first time saya dengar ada juga ye yang mengata , sebab kat sini takda pulak orang suka mengata sebab orang sini anggap itu perkara normal lah suami kan dah itu tanggungjawab dia wajib buat .. apa2 pun yang negatif2 ni abaikan je lah janji kita susah senang suami isteri , normal la mulut orang macam2 kan semua benda tak kena selagi kita tak kacau hidup orang biar p kat dia nak cakap apa 😊

2y ago

takpa awak , abaikan je .. biasalah tu mulut orang ni takleh nak tutup apa je nak buat semua ada isu ..

Siapa org yg mengata sis tu? Org tu tinggal serumah dgn sis & husband ke? Sorry yea apa sy nk ckp. 🙏🏼🙏🏼Kalau sis dan suami tggl berasingan dgn org mengata tu (i just assume maybe family mertua la kan), u better check back ur husband. Kalau tggl berasingan x kn la setiap kali sis check up KK, family mertua tahu melainkan suami sis yg bgtau family die. Mgkn suami sis x de niat apa2, tp mgkn die ad bgtau family mertua dan family mertua of course akan tanya mcm2 pasal keje suami sis. Sy time check up ke KK tiada siapa tahu apa2, even family sy, sbb sy dan suami mmg x ada cite dgn family kami. So mmg x de issue suami ambik off day/ half day untuk antar sy ke KK. Or maybe suami sis di tengah2 x tahu nk buat keputusan n just go with flow, di kanan sis tgh preggy x kn nk biarkan sis pergi naik public transport pula, di kiri keje pula kena jaga juga, so maybe die ada cite dgn family die. Maybe la kot. Sy assume saja yea. Kalau sis & suami senyap pasal check up KK nie mmg x kn ada issue nie. Maybe sis boleh tanya suami sis dulu.

2y ago

Ouhh tggl dgn family nie susah sikit la. Semua benda akan ada je yg nk mengata. X apa lah sis. Semoga sis fan suami murah rezeki satu hari nk menyewa luar. Buat masa nie enjoy saja pregnancy. Dah x lama baby nk kuar kn. Kalau husband x berkira nk hantar ke klinik, sis ikut saja la. Beruntung tau suami dpt time off n antar sis ke KK. Happy2 saja ye. Abaikan saja siapa2 yg bg negativity kt kita. ✌🏽😊

sy first bukak buku pink swasta ke kk ke wajib suami teman melainkan dia takleh cuti dah . dr pulak yg tnye suami xteman ke . 😅. sbb dye thu sy jenis pelupa sbb prnh eksiden dlu. jd xbrpe ingat. tpi ade je org mengata terutamanya sepupu sendiri. kdg2 yg mengata ni sbrnye dia busuk hati, takboleh tengok kite bahagia. kdg2 sy ignore je org cmtu. sbb sy pun xbiasa pergi sendiri . tapi bila suami xleh teman sy okey je sbb sy fhm dye dh bnyk amek cuti utk tmn sy ulang alik hospital lg, ke kk lg . abaikan ape org ckp sis . selagi namanya manusia , dia xkan puas hati ape yg kte miliki. 😆😆. sepupu sy yg dh kwin tu sllu je perli2 sy ble msj sy . sbb time dy dlu prgi kk ssorang2 suami keje, tp turn sy suami kejap ade kejap tkde . jadi dia jelesla xboleh tgk hidup org lain bahagia .. sy bukak bku pink kt swasta pun mula2 dy dengki . perli2 sy bagai .. sy buat dunno je . kalau kte duk fkr je ssmpai ke sudah kte akan rse sakit hati . rse sedih .

Saya dulu lain pulak, pergi checkup sendiri je. Lgipun sy pandai drive, so sy okay je lah. Pastu org ckp, lah suami x teman ke? Dia biarkan isteri pergi checkup sndiri je? Kalau dia, suami mesti temankan. Kalau xnk, dia suruh jugak suaminya hantarkan. Gitulah die ckp dkt saya. Hahah. Pastu sy pulak masa tu sentap, sbb fikir suami aku ni x syg aku ke sbb biarkan aku pergi sndiri checkup baby, sampai hati. Dah kita pulak overthinking. 😂😂 last2 tu, biar lantak lah ap org nak ckp. Aku x menyusahkan sape2 pun, 😆 lepas ni hati2 je lah dgn org toksik mcm ni. Ade je benda dia nak persoalkan. Tenang2 je mengandung ni okay. 🥰

2y ago

Hahaha yes ade je yg mengata. Dulu saya kuat sentap. 🤣🤣 skrg ni dah nak masuk anak no 2, dah x fikir sangat apa orang nak cakap. Tene Bala, KK dkt tmpt I pun sama. Mostly husband tggu dkt luar. N kdg2 suami I mmg kerja, so I okay je kalau dia x ambil cuti demi temankan I pergi checkup tu. Tapi tu lah, org kan ade je die nak compare dgn husband die gitu gini. Nanti dah ada anak, die compare anak kita dgn anak dia pulak. X lama lagi anak sekolah, die compare lagi x habis2 kan. Jadinya saya beranggapan orang toksik mcm ni, jangan nak ambil serius sgt apa yg dia cakap. 😂 pesanan untuk diri saya juga yang dulu kuat melatah juga masa jadi 1st mom 😆

Tak salah pun sis. Sy pun selalu suami hantarkan utk check up. Kdg2 kalau dia shift mlm, sy pergi sendiri naik grab. Dia habis kerja terus ke kk. Sbb kdg2 kk ni xtentu. Kdg cepat settle, kdg2 berjam tunggu. Sebelum dia tertidur, dia terus ke sana n rehat dlm kete. Nk drive sy ni dah lama sngt gantung lesen, setakat dekat2 sy berani lagi. Tp selalu kt kk ni jd isu yg suami teman ni, dia teman sampai dalam klinik & duduk dekat kerusi ruangan menunggu tu. Sampaikan ibu2 mengandung & ibu yg bawa anak kecil check up xdapat nk duduk sbb bapa2 yg selfish ni la. Sekadar hantar & jemput no issue😊 nk tunggu pun xade masalah. Tp bukan dalam klinik je

Bab hntr pegi check up tu mmg xde mslh sis.sy ok je.tp normally org mengata tu sb si suami ikut sekali dok kt tmpt menunggu dlm KK tu.klu klinik or hospital swasta tu lain la cter.sb mmg husbnd bleh teman masa sesi check up dgn doc.Org pn xramai mana.nie yg pg check kt KK kerajaan.dh la patient ramai.yg suami pn join sekali dok kt ruang menunggu.smpi ade mommy pregnant yg terpaksa berdiri.yg suami tu relax je buat xnmpk.yg isteri pn xnk tegur..bangga plak konon suami dia teman.bkn nye suami boleh masuk teman pn.jd ape function nk duduk sekali kt ruang menunggu.

saya sepanjng pregnant mmg suami yg hantar, even ada lesen kereta 😂😂. dia tk bagi gi sendiri sbb saya dh lama tk drive so dia tkut pape jadi. so bila tiap kali checkup dia akan tanya lah next checkup bila, td nurse ada ckp apa2 tk.. kandungan mcm mana semua dia tanya.. nasib leader kt kilng dia faham kalau dia amik halfday heheh.. tkpe sis lain kali kalau ada org ckp gitu sis jawab je "jealous ke suami kita bawa kita gi checkup? knp suami awak tu tk kisahkan awak lah tu en sbb tu kena gi sendiri".. tgk mencebik ke tk mulut org tu 😂😂😂

bagus lah gitu, nmpk caringnya suami sis. Org nk ngata kita tu lantak pi lah, mungkin jeles sbb dulu dia x mcm tu. Lagipun keadaan sis x mengizinkan utk drive. Dibuatnya pening, accident siapa yg susah hati? Sis dgn suami juga. Xde yg lebih risaukan kita melainkn suami kita sendiri. Anyway support je apa suami sis buat. Allah gerakkan hati suami sis utk sama2 membantu. Bukan ke satu nikmat dan rezeki? Kita kena byk bersyukur. Klu org lain mengata senyum je, kena yakin kita org yg bertuah. Kat luar sana, ada ibu2 x dpt layanan mcm sis.

2y ago

alright, semoga terus kuat 💪💪. Saya percaya sis kuat pun sbb suami dan anak dlm perut tu. Saya doakan sis dgn husband kekal bersama hingga ke syurga, dan beroleh anak2 yg soleh dan solehah. Aminnn

nape nak peduli orang kata sis , suami kita biar lah dia nak teman kan .. suami sy dari awal mengandung , sampai skrg check up baby 5 bulan , ta pernah miss teman , teman sampai dalam bilik doktor lagi 🤣 risau beno 🤭 sepanjang tu pun doktor n misi ta pernah tegur pun suami tak boleh masuk sekali .. setiap kali check up dtg awal , ta risau org ramai , kerusi tak cukup ke apa .. Alhamdulillah sgt² .. cuma kadang² tu ada je mata yang tak senang tengok kami , itu biasa la .. kita buat hal sendiri je ..

win - win situation kot.. saya x kisah..tp suami teman ja..even kenkadang dia x sempat pun masuk bila jumpa dr..but dia cuba temankan kalau free.. so far bila dia ada hal ..saya g jer sensorang..okay je..nurse yg kenal siap tanya husband x ikut? hahaha..anak dia kan.. so dia rase bertanggubgjawab ...hb try utk masuk setiap kali checkup sbb dia tau time bersalin dia x boleh tgk..so tebus dulu awal².. saya pun lagi suka..x yah masuk LR nanti..kang doc jenuh nak jaga mak ka nak jaga bapaknya..