Beranak Caesar

Sakit ke beranak caesar ? 🥺#firstbaby #firstmom #pleasehelp

22 Balas

beranak secara czer tak sakit. cuma first thing yg akn dilalui injection bius² tu agak sakit juga lebih² lagi di blkg bdn nak dicucuk. Saya akan tarik nafas dlm² dan tahan nafas tu sewaktu kene injection supaya rasa sakit tu x terasa sgt and istifar byk². lps sejam mcmtu..dari dada/perut ke bwh dah terasa kebas ya amat. nak angkat kaki pun dah x mampu🤭semua kesakitan tak terasa cuma waktu perut digodek² doc nak keluarkan baby tu adalah rasa nyilu² perut dan seriau+ sakit sikit.. doc bius tanya saya..sakit puan? saya jawab dlm mamai² tu ye terasa..sakit dan dorg akan tambah dos bius tu supaya saya tak rasa sakit. keadaan ni bergantung pd pengalaman masing² 😊 tapi doc bius tu mmg betul² monitor/jaga saya. sekali lagi terasa perut digodek, digerak² kan semasa doc nak keluarkan uri..rasa nyilu² sakit gitu. tapi tidaklah sakitnye spt beranak normal (pernah lalui juge 🥰) The real sakit beranak czer adalah slps stle operation. mmg sgt mencabar. serba serbi kita rasa x kene dan susah. Kene kuatkan semangat ya. InshaAllah semua akan dapat kita lakukan dgn baik. Ikut pantang, mkn jaga, byk mkn buah orange. perlahan² dlm pergerakkan, jgn asyik baring shj mesti bangun dan slow² gerak or buat apa pun. ampu perut dgn bantal jika batok, bersin, susukan anak. Keringkan luka jahitan dgn menggunakan hair dryer slps cuci air suam etc. Makan ubat ikut jadual dan standby lah ubat tahan sakit sekiranya apa² (minta nasihat doc dulu ya) dan ubat utk senang nak buang air besar, takot tibe² sembelit ke apa ke nayaaaa... moga dipermudahkan segala urusan 😊

x sakit sbb bius. lps habis ubat bius tu sakit sikit jee. kalau betul cara bangun, cara duduk, cara nak diri, x sakit sgt pon. lps czer 6jam terus nurse suruh duduk n bangun. ade org akan jadi pening n muntah. tapi mcm sye xde pon rasa mcm tu. nanti nurse akan bagi ubat tahan sakit utk makan. so make sure makan la. bila balik rumah, nak bangun dri baring tu kena ada tempat yg boleh pegang, kena mengiring kaki turun dulu bru bangun, tolak dgn siku utk bangun kn bdn. and jgn makan pati ikan haruan. ikut mak bidan sye, ikan haruan boleh makan selepas 20hari bersalin atau lps luka dah elok. luka sye cantum dlm masa 2w. tempat luka kena sentiasa kering, lps mandi lap kan kering2. lps tu kena suruh husband tgok, jgn bagi kotor, boleh lap guna alcohol swab ke. jgn sabun dkt tempat jahitan tu. kalau takut peluh, boleh selit kan towel kecik dkt panties dkt tmpt jahitan tu. masa tgh rehat2 lps settle kn bby semua, duduk dpn kipas, turun kan panties tu sikit dgn kain ke seluar yg kite pakai tu, supaya tmpt jahitan tu kena angin, biar cepat kering.

Doktor akan bagi awak bius dalam sejam sebelum bedah. So masa belah tu memang dah kebas habis dah badan awak. Ikut pengalaman saya dulu, masa kena potong perut tu, saya just rasa macam pen lalu je atas kulit. Tak rasa sakit langsung. Masa baby kena tarik keluar pun just rasa gitu je, tak sakit. Cuma 6 jam lepas bedah tu awak kena cekalkan hati lah. Memang sakit sangat rasa sebab bius tu dah hilang. Dia akan rasa pedih sangat kat tempat belah tu macam awak kena toreh time tu jugak. Tapi awak kena banyak bergerak tau sebab kalau tak, kena darah beku. Saya dulu memang banyak berjalan je dalam 15 jam lepas bedah tu. Memang kena kuat semangat. Alhamdulillah dalam seminggu je dah tak rasa sakit kat tempat luka tu 😊 Next beranak ni saya plan nak czer jugak. Saya dah pernah rasa contraction dulu so saya taknak alami lagi dah. Lagipun pengalaman czer saya smooth je so saya lagi prefer czer 😊

1y ago

saya bersalin swasta. tapi untuk 2nd pregnancy ni plan nak bersalin kat gov, kat hta insyaAllah 😊

saya beranak czer anak first sebab poor progress . sakit hanya akan rasa after habis bius, takpa slow slow adapt dengan kesakitan tu . macam saya, selagi saya boleh tahan, saya tahan je . yang penting jaga tempat jahit tu elok elok, kena sentiasa kering . usually after mandi or saya rasa berpeluh, saya lap terus . untuk elakkan sebarang jangkitan kuman etc . no worries mummy . demi anak kita mesti boleh ☺️

Bukan pengalaman sendiri, tapi dari family dan kawan saya. Mostly bagitahu, luka czer mmg kena jaga betul2. Aunty saya baru2 ni entah macam mana boleh terbukak pulak jahitan nya. Kena extra careful. Masa bedah okay, cuma nanti bius tu hilang memang akan rasa sakit. Tapi apa apa pun, ikut individu tahap ketahanan tu. Kakak saya steady terox 🥹😅

Masa operate tu tk rasa apa pon sbb dah bius, lepas habis ubat bius baru rasa sakit nak berjalan pon slow terbongkok2. Tapi sis jgn risau inshaAllah semua ok. Saya pon anak first dh kena czer alhamdulillah dh sebulan sy dh boleh berjalan laju, luka pon dah baik.

Tak sakit waktu bedah sbb dibius..tp hbis ubat bius baru dtg sereyau sakit dia... tp masih blh tolerate lgi..cuma utk luka cantum tu take time sikit..semnggu dua ada yg dh cantum.. cuma jgn kasar2..

bgi Sya msa Ceaser xsakit tpi lepas Ceaser je rasa pedih² skit Klau nk bangun nk berjalan tpi Sya amalkan vitamin c ng buah oren alhamdulillah seminggu je rasa cam gtu... Sya emergency Ceaser jantung baby dah melemah...

8mo ago

Vitamin c apa ye yg boleh suggest?

masa beranak tak sakit. lepas bius hilang baru segala kesakitan muncul. & nak jaga luka pun payah juga. kena lebih berhati2. apapun ikut rezeki masing2 nak dpt beranak mcm mana.

bagi sya x kira mcm mna jnis bersalin, depend kpada ibu tu sndri kesakitan dia .. ada ibu jnis blh tahan skit ada ibu x ..