Persediaan bersalin yg ramai tak alert.

Saja saya nak kongsi sedikit persediaan bersalin yg maybe ramai tak perasan tapi penting. Saya masa nak deliver dua-dua anak memang nurse ada beri pesanan ini utk memudahkan kerja nurse & juga kita nanti ? 1. ELAKKAN PAKAI INAI DI JARI -warna kulit dan warna kuku antara cara staff medic nak tgk sama ada kita pucat ke tak, oksigen kita ok ke x, darah kita kurang ke x secara ringkas. Bila kukur ada warna ini menyukarkan kerja mereka jika berlaku situasi kecemasan. 2. RAPIKAN BAHAGIAN V! -ini mmg mcm kelakarkan? Tp ramai yg dtg bersalin tanpa dirapikan, nurse ckp mcm hutan belantara ??? -bila V tu rapi kurang bulu, mudah utk mereka & jahitan juga akan lebih mudah sbb mereka tak perlu nak “selak2” 3. POTONG KUKU TERUTAMA KAKI -berapa ramai dah suami & nurse LR kongsi mereka hampir luka dicakar dan terkena kuku kaki ibu tu haha. Bunyi lawak tapi ini juga penting utk kebersihan. Lepas bersalin dah susah nak tunduk2 potong kuku tu.

7 Balas

Yg rapi miss v tu bgi sye normal sbb blh fikir logik, nnt nak jahit or nk rawat luka lg mudah senang nak sapu ubat dan kurang bateria sbb ble ada bulu2 yg pajang ble berpeluh disitu lah bateria suka kalau nasib tak baik akan lambat kan luka nk sembuh jdi kalau blh seblum dua mingu sblum due tu blh lah kasi licin 😁

5y ago

Hahahaha tk sempat kot

Wow..xpna dgr org bg nasihat cmni..thank u..even mmg kelakar pon🤣🤣

Hahahaa klakar tp tq for info..... ❤️😘

info yg pnting jugak ni..tq

Tq for info

tq for the info. bru plan nk pkai inai. cancel la mcm ni. 😄😃

Tq for reminder... 👍👍👍