1 JULAI 2020(23:08 MLM)

saja nak share info .. kalau kita tgh ada rasa skit yg lain mcm cth senggugut ke , skit pinggang kerap ke .. better trus je ke klinik/hospital .. x perlu tunggu tanda lain .. kita x tau keadaan baby mcm mana .. x pe kena ulang alik ke hospital , jnji kita tau keadaan baby tu .. sbb semua x sama , ada ibu yg skit pinggang smpai hospital dah ada bukaan .. ada yg skit perut , smpai hospital baby dah berak dlm perut .. haa , jdi asal ada rasa skit je trus check .. x perlu dok tunggu tanda lendir dgn darah ke , air ketuban pecah ke .. x semua sama tanda tu .. ada yg x da tanda langsong .. kena alert setiap kali kita rasa skit , check je .. baby kena monitor kalau kita rasa skit .. kalau dirmh , kita x tau apa jadi kat baby dlm perut kan .. x salah kita ulang alik x pe .. yg paling penting kita tau keadaan baby dlm perut mcm mana ..

1 Balas

yup betul tu, saya langsung takde tanda2, bersalin, saya terus pergi je hospital, bila check bukaan dah 3CM

4y ago

maaf lambat hehehe, masa ni bulan puasa haritu, saya puasa cam biasa je, saya okay je tapi sejak baby dah turun dia tak active cam selalu maybe sebab padat sangat kat bawah tu, masa ni dah masuk 38 weeks, kadang2 ada rasa sakit mengeras tapi malam2 je itu pun saya still boleh tahan, time 08/05 baby kerap mengeras susah nak kira kick count amik masa yang agak lama. 09/05 saya pergi klinik swasta check jantung baby normal and then doctor kata baby dah turun banyak cuma belum masuk laluan, so doctor kasi surat refer incase saya tak puas hati dengan gerakkan baby kena pergi hospital la untuk details scan "CTG", malam 09/05 tu jugak saya pergi HTA check jantung baby normal, CTG normal, part last doctor check bukaan rupanya dah 3CM terus kena warded, then saya start sakit contraction tengah malam 10/05 dari pukul 1.40 am, kekerapan setiap 5 minit memang tak boleh tidur dan baring, hilang kejap2 je, then pukul 10 lebih malam tu tolak LB sebab bukaan dah 6CM, lambat masuk LB sebab full booking