Sekadar meluahkan kerisauan

Risaunya nak tinggal baby 3 bulan kat taska.. pasal keselamatan pun ya, tapi paling risau sebab dia kadang-kadang je boleh terima botol susu.. masa newborn dia ok je minum guna botol sebab saya kerap juga bagi susu formula kat dia.. ni dah besar sikit dia macam mengamuk bila saya bagi botol.. risau kang kelaparan dia kat taska... lagi satu risau juga sebab saya hanya tinggal berdua dengan baby.... apakan daya terpaksa pjj dengan suami atas kekangan kerja.. saya nak berhenti pun susah sebab suami kadang-kadang je ada duit lebih.. ekonomi sekarang ni.. entahla.. semoga saya dan anak saya sentiasa dalam jagaan Allah swt..

2 Balas

Kadang bukan baby tak nak botol sis. Tapi sbb mak dia yang suap so dia nak direct from the tap 😂. Sabar sis. Sy faham perasaan awak tggl anak yg kecik lg kt org yg kita tak kenal pun. Boleh ke tahan dgn kerenah anak kita yg mungkin high demand. Yg susah tidur. Yg kuat nangis. Tapi kita kena kuat nak cari rezeki untuk keluarga. Baby takde masalah botol masa NB and sekarang reject bila awk suap maknanya dia dh tau beza. Anak sy pun macam tu. Tp bila kat org lain dia minum. Awal2 sy pun risau mcm awk juga. Kita cuba dulu k, minggu pertama check selalu dgn pengasuh/penjaga. Pantau berak kencing dia and berat dia ya sis

maksud sis baby lebih suka DF ke? takpe sis cuba je dulu. baby ni pandai, kadang dengan mak dia takmau botol, tapi bila dia tau mak dia takde, dia elok je minum botol. moga dipermudahkan semua urusan sis.

2mo ago

rasanya tak perlu lagi sis. kalau dia okay dengan DF, patutnya dia okay dengan puting NB, puting lain nanti laju sangat pula pacing dia. risau kalau dia dah selesa puting laju, nanti dia tak nak DF pula. tapi saya pun tak ada pengalaman lagi masalah macam ni sebenarnya. kalau boleh refer lactation counsellor, better sis.